Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam problem z moim BMW.

Kiedy odpalę zimny samochód przez około 5 minut zapach spalin jest prawidłowy dla diesla bez DPF-u ale z katem, taki charakterystyczny słodkawy. Natomiast po dłuższym czasie kiedy samochód już się nagrzeje zapach robi się gryzący/duszący, ostry bardzo nieprzyjemny dla nosa. Dymienia nie zauważyłem, osiągi i spalanie w normie. Wydaje mi się, że problem jest większy kiedy jest mróz - im zimniej tym bardziej śmierdzi. I ten problem też zauważyłem pierwszy raz chyba w grudniu. Na pewno latem i jesienią spaliny miały ładny, prawidłowy zapach.

Dzisiaj podpiąłem INPĘ i te wartości mnie zaniepokoiły, zwłaszcza temperatura. Może być tak, że to wskazanie temperatury jest cały czas na poziomie ponad 70 stopni i im zimniej na zewnątrz to rozbieżność między odczytem czujnika z rzeczywistością jest większa i co za tym idzie spalanie gorsze? A przez pierwsze 5 minut kiedy silnik jest totalnie zimny oraz pracują świece żarowe to dawka paliwa jest sztywno zaprogramowana i dlatego nie śmierdzi?

159c3d38eb406.jpg

f0123bf7f6d31.jpg

Opublikowano

Czy EGR działa czy jest wyłączony ? Jeśli nie działa to temperatura w komorze spalania po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym jest wyższa niż założona przez fabrykę i spaliny zawierają więcej tlenków azotu. Może stąd ten zapach.

Gdy EGR działa to dodaje spaliny do dolotu jak silnik chodzi bez dużego obciążenia i w ten sposób obniża temperaturę spalania mieszanki. Skutkuje to zmniejszona emisją NOx (ekologia). Takie zadanie ma EGR.

Może masz wyłączony / zaślepiony EGR i czujesz ten azot

Opublikowano

Na pewno nie jest zaślepiony, wyłączony podejrzewam, że też nie. Samochód kupiłem sprowadzony z Francji, cały był w oryginale, jedyną rzecz jaką znalazłem nie oryginalną to sterownik świec, który zresztą wymieniał sprzedawca. Także nie sądzę, że coś było dłubane z wyłączaniem egr-a. Poza tym samochód mam już prawie dwa lata i wcześniej tego problemu nie było, spaliny zawsze miały ładny zapach.

Niedawno czyściłem EGR ale nawet nie był jakoś mocno brudny...

Jak tu sprawdzić czy działa :?:

No i na początku po odpaleniu zimnego jest ok, a więc coś musi się później zmieniać...

Opublikowano
Wystarczy zrzucić rurę z EGR i zobaczyć czy grzybek w zaworze się otwiera. Na wolnych obrotach powinien się na przemian otwierać i zamykać w krótkich odstępach czasu. Zdarza się że zawór się zatnie. Sprawdź też wężyki podciśnienia między siłownikiem zaworu EGR a elektrozaworem sterującym i wężyk który przychodzi do elektrozaworu z tego grubszego przewodu podciśnienia co idzie z pompy vacu do serwa.
Opublikowano

Wężyki raczej są ok. Niedawno wymieniałem świece żarowe, demontowałem kolektor, przy okazji czyściłem EGR i przewody raczej wygladały dobrze. Ale dzisiaj jak będę miał czas to zdejmę rurę i zobaczę jak działa.

Dzisiaj rano podpiąłem komputer, samochód stał od niedzieli nie odpalany i takie o to wartości temperatury. Coś jest nie tak. Blędny jest też odczyt czujnika temperatury płynu, czujnik temperatury spalin może ma taki zakres, że od 50 stopni.

1217e36ad4558.jpg

7fe0ea0450573.jpg

Opublikowano
Mam wrażenie że ta inpa po prostu pokazuje głupoty. Może trzeba inną wersję albo sprawdzić zupełnie innym softem te wartości. Jakby faktycznie wartości były poza zakresem to powinien sypać błędami.
Opublikowano
Muszę podjechać do kolegi, który ma program diagnostyczny Delphi i zobaczyć jakie tam będą wartości. Tak czy siak zapach skądś się bierze. :|
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podepnę się do tematu. U mnie zawór EGR otwiera się tylko chwilę po odpaleniu silnika. Cyklicznie otwiera i zamyka ale coraz słabiej aż zostaje w pozycji zamkniętej. Wymieniłem sam przetwornik podciśnienia bo poprzedni brzęczał jak kaczka i jeździłem z zaślepionym. Teraz coś jest nie tak bo działa tylko przez jakieś 30 sekund i zamyka.

Na inpie mam błąd 4501 (0401)