Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam F11 2011 2.0 D ,od pół roku czytam, szukam opinii ,skutków, problemów ,etc... na temat montażu i używania haka w takim aucie jak mój. Są różne opinie, zalecenia ,przeciwskazania żeby tego nie montować bo trzeba wymienić pół auta ,tylne zawieszenie też jest inne do wersji z hakiem bo poduszki pękają... :lol: .

Używałbym haka sporadycznie 3,4 razy w roku do przyczepy kempingowej jednoosiowej 3 osobowej i myślałem o haku wypinanym Westfalia bo koszt nie duży .Jak to naprawdę jest z tym nieszczęsnym hakiem :mad2: ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Porównaj sobie czesi na realoem ale to co wyczytałeś to chyba jakieś bzdury.

W E61 też mam poduszki na zawieszeniu i tu nie ma różnicy czy z hakiem czy nie a w tisie był tylko opis że niektóre modele potrzebują większą chłodnice.

Jak mieszek ma pęknąć to i tak pęknie a jak się boisz to kup sobie jeden na zapas :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Witam, posiadam F11 2011 2.0 D ,od pół roku czytam, szukam opinii ,skutków, problemów ,etc... na temat montażu i używania haka w takim aucie jak mój. Są różne opinie, zalecenia ,przeciwskazania żeby tego nie montować bo trzeba wymienić pół auta ,tylne zawieszenie też jest inne do wersji z hakiem bo poduszki pękają... :lol: .

Używałbym haka sporadycznie 3,4 razy w roku do przyczepy kempingowej jednoosiowej 3 osobowej i myślałem o haku wypinanym Westfalia bo koszt nie duży .Jak to naprawdę jest z tym nieszczęsnym hakiem :mad2: ?

Niewiele osób używa BMW serii 5 do ciągnięcia przyczepy. Takie miałem obserwacje z Chorwackich pól kempingowych.

Mam taki hak jak opisujesz zamontowany do F10 ze zwykłym zawieszeniem.

Jeśli dobrze pamietam w przypadku mojego samochodu wchodziła w grę inna chłodnica, inne wentylatory chłodnicy, nie pamietam czy nie inna ”łapa” mocująca skrzynię biegów i to chyba tyle. Nie zrobiłem żadnej z tych modyfikacji. Zdarza mi się ciągnąć lekką przyczepkę towarową po Polsce w trasy do 100 km i nie ma z tym żadnych problemów. Temperatury cieczy chłodzącej, oleju silnikowego, oleju w skrzyni są ok. Jednak gdybym miał pociągnąć przyczepę kempingową w lecie na południe Europy to poszukałbym przynajmniej chłodnicy i wentylatorów z wersji „z hakiem” albo sprawdziłbym możliwość założenia chłodnicy oleju skrzyni biegów. Skrzynia w 2.0D chłodzi się jedynie przez wymiennik. Bałbym się, czy z przyczepą w upale seryjny układ z wersji „bez haka” będzie wystarczająco wydajny.

Ty masz jak rozumiem dodatkowe obawy dotyczące trwałości miechów i w ogóle tylnego zawieszenia. W tym temacie się nie wypowiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla rozwianie wątpliwości nie ma innej chłodnicy oraz wentylatora w 520d pod hak

Różnica jest tylko w wentylatorze w wydaniu na ciepłe kraje (400 vs 800W)

Uchwyt skrzyni biegów jest również ten sam

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Mieszkam w Irlandii i tutaj nie ma upałów, a podróże to max 100km wypady na weekend, chodziło mi właśnie o opinie raczej przegrzania się ale to małe ryzyko bo gór tutaj nie ma na autostradach, nie chcę zmieniać auta dla przyczepy bo zadbane serwisy na czas , skrzynia 8 biegowy automat też powinien dać radę.
Opublikowano

Informacje które podałem miałem z ASO BMW.

Do mojego modelu na realoem jest wentylator do wersji wyposażenia S3ACA - opisany jako „do samochodów z hakiem holowniczym”.

Natomiast rzeczywiście nie widzę innych wersji chłodnicy.

Jeśli powieliłem jakieś nieprawdziwe informacje to przepraszam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka informacja..

Po podłączeniu przyczepy , żaluzje chłodnicy są otwarte.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

W temacie haka holowniczego BMW F11

Poszukuję schematu podłączenia modułu/wiązki haka Westfalia do auta. Uni Can Control BMW V2.0 506737

Z modułu wychodzą 4 przewody plus masowy.

Ktoś już przerabiał ten temat?

Sam montaż haka szybki i bezproblemowy :D

PZDR

Opublikowano

Dzięki, kolory przewodów niestety nie zgadzają się. Czyli Westfalia ma inne kolory kabli od Thule.

Ale wiem już w które miejsca podłączyć :)

Opublikowano
Możliwe, że mam w domu papierową wersję instrukcji od Westfalii. Sprawdzę w poniedziałek i dam znać. Jakbym się nie odezwał to napisz na priv.