Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szukając świec do swojej 535i przez przypadek wpadłem na temat regulacji szczeliny w świecy, iż podobno robi się to w każdym wypadku wymiany świec na nowe. Auto miało podobno zmieniane świece przez poprzedniego właściciela w serwisach, jednak temat jest dla mnie nowy, na forach pojawiają się różne wartości w zaleznosci od tego czy silnik modyfikowany czy nie, jakie ciśnienia generuje :roll: i ze podobno powinno się to robić za każdym razem jednak nie chce mi się wierzyć ze majstry w Aso główkują żeby odpowiednio nagiąć świece klientowi przy wymianie :duh: moje pytanie brzmi czy posiada ktoś wiedzę na ten temat i zechciałby się podzielić jakie najlepiej świece dobrać i czy ewentualnie wyregulować szczelinę w tych świecach do n55 ?
Opublikowano
Kupujesz dedykowane świece i nic nie regulujesz. Zmniejszanie przerwy na elektrodzie w tych silnikach ma sens tak dopiero od około 500 KM w przeciwnym razie pogorszysz tylko jego pracę.
peace & love
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, zalecasz jakies konkretne? Bosch, ngk? Myślisz ze lepiej zamówić w Aso czy spokojnie można zamówić w internetach po vin czy wersji silnika ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak będziesz wiedział jakie konkretne świece kupić i od sprawdzonego sprzedawcy to niekoniecznie musisz kupować w ASO. Nie sądzę żeby renomowany producent świec uruchamiał specjalną lepszą produkcję innej technologi itp.dedykowaną tylko dla ASO.Nigdy nie słyszałem o takiej praktyce w przypadku świec.
Opublikowano
A czy na terenie Łodzi znacie jakiegoś speca od bmw który by pomógł sprawdzić zafalowanie obrotów i drganie na biegu jałowym? Bo średnio wierze w możliwości ASO a problem trochę doskwiera chociaż nic się nie dzieje w trakcie jazdy :roll: