Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Czy jest możliwość programowego ustawienia obrotów silnika ale na wbitym biegu ? Na luzie (biegu jałowym) wiem ,że jest - mnie chodzi o zwiększenie obrotów po wbiciu biegu. [e46 1900cm3 1999r.]

Opublikowano
Szanowny "scaramanga" rozumiesz to co czytacz , proszę przeczytaj jeszcze raz a jak nie zrozumiesz to poproś kogoś bliskiego to Ci wytłumaczy co jest napisane. I proszę nie udzielaj się w temacie - to forum tematyczne BMW ,jak chcesz "zabłysnąć tą swoją wiedzą" to może wybierz jakieś humorystyczne forum.
Opublikowano

Nikt nie wie - naprawdę ? Myślałem , że na takim forum ktoś się będzie orientował w tych sprawach. Jak czytałem odpowiedzi to widziałem , że niektórzy forumowicze mieli bogatą wiedzę.

A może ktoś z forumowiczów wie czy programowo w BMW da się ustawić obroty osobno dla silnika z klimatyzacją włączoną i wyłączoną ?

Opublikowano
Da się podnieść obroty np DISem. Można regulować wartości biegu jałowego bez klimy jak i z klimą co 10RPM.
Opublikowano

Dziękuję "mr18" . To było by super. Proszę czy możesz mi napisać w którym miejscu to jest w Dis - mam tylko INPE i ISTE ( tam można tylko ogólnie podnieść , piszę o ISTA ) Dis-a nie znam. Widziałem na video jak podnoszą obroty w Dis ale było to bardzo podobne jak w ISTA - stąd moje pytanie gdzie w Dis jest ta funkcja.

A teraz ciekawostka bo kolega mnie poinformował , że w Autelu można podnieść obroty : z działającą klimatyzacją , z wyłączoną , na biegu jałowym , z "zapiętym" biegiem i jeszcze parę innych konfiguracji ( to wychodziło by na to ,że bardziej rozbudowane niż programy stricte do BMW ) Spróbuję to jeszcze zweryfikować - jeśli ktoś może wiedzieć coś na ten temat proszę o informację.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ista daje takie możliwości (bez klimy, z klimą, na biegu), robiłem to w n43, n46 chyba też, w m43 nie miałem takiej potrzeby. To nie kwestia oprogramowania tylko dme, który daje lub nie daje takich możliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dziękuję bardzo "maniek21112" cenna dla mnie informacja. To w moim komputerze/sterowniku nie było by takiej możliwości ? Czy tych szczegółów nie potrafię znaleźć ?
Opublikowano

Znalazłem taki film z programem DIS:

oraz z programem ISTA:

Zobacz sobie czy masz te opcje w swoim sterowniku.

Opublikowano

Tak 'mr18', dokładnie mam tę funkcję - ale 'maniek21112' napisał że ISTA przy n43 ma dokładniejsze ustawienia obrotów tj. bez klimy, z klimą, na biegu (na czym mi właśnie bardzo zależy). Tylko ,że albo mój sterownik tego nie obsługuje albo ja tej funkcji nie potrafię zlokalizować.

Tu proszę o pomoc ,może 'maniek21112' jest w stanie to sprawdzić ? Bo tylko Wy widzę macie wiedzę w tym temacie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obecnie nie mam auta z tym silnikiem więc nie mam jak sprawdzić, ale jak tego nie znalazłeś to na 99% sterownik silnika nie daje takiej możliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Rozumiem. Proszę "maniek21112" gdyby trafił Ci się taki silnik sprawdź i daj znać. Gdybym mi się udało również napiszę - postaram poszukać tego programu AUTEL. A miałem nadzieję ,że mam taką funkcję. Gdyby ktoś z forumowiczów miał jeszcze jakiekolwiek informacje o programach lub możliwościach takiej regulacji proszę napisać.
Opublikowano

Witam ponownie po testach,

Nie udało mi się sprawdzić programów Autel i Autohex (nikt ze znajomych nie ma) sprawdziłem Maxiecu ,Inpa ,Ista ,Dis w tych programach można podnieść obroty tylko ogólnie dla silnika e36/46 M43 BMS 46. Co ciekawe również w INPA dla e60 z DME MSD80 można wyregulować obroty dla poszczególnych sekwencji tj. z klimatyzacją ,bez klimatyzacji ,na biegu i na biegu jałowym. Zresztą pisał o tym 'maniek21112' również da się w n46 i n43. W e36/46 M43 BMS 46 można podnieść/obniżyć ogólne obroty programowo o 80 obr/min. Można też podnieść/obniżyć obroty mechanicznie przez ustawienie ICV ("silniczka krokowego" - ustawić go manualnie o dowolną wartość) [tak na marginesie te ICV to jakieś dziwne są każdy pracuje ciut inaczej - testowałem cztery nowe oryginalne : 2x bosch , 1x kia (o dziwo jest identyczny , pasuje również oryginał z hyundaia) 1x NTY oraz 3 używane bosch.

Obroty biegu jałowego prawidłowe dla e36/46 M43 BMS 46 to: manual 750-850 obr/min , automat 850-950 obr/min - więc jeśli komuś spadają np. do 500 obr/min czy przygasa/faluje a wykluczył "wszystkie usterki" to proponuję podnieść obroty programowo lub manualnie (krokowym) i powinno pomóc. Silnik nie będzie przygasał i falował bo komputer nie będzie musiał korygować obrotów przez ciągłe podbijanie do właściwych. A z doświadczenia wiem ,że przeważnie obroty biegu jałowego są w dolnej granicy.

Mam nadzieję ,że te informacje przydadzą się każdemu kto z jakichkolwiek powodów będzie chciał podnieść/obniżyć obroty silnika. Dziękuję za zainteresowanie się tematem oraz wszystkie informacje 'maniek21112' i 'mr18'.