Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wszystkich chciałbym zasięgnąć waszej opinii. Dziś byłem u mechanika i okazało się że mam uszkodzony tylny amortyzator ( jest wylany). Mechanik poinformował mnie, że po wymianie amortyzatorów oczywiście dwie strony trzeba ustawić zbieżność. Wydaje mi się, że to nie jest konieczne i nie wiem czy nie chce mnie naciągnąć :/ Pytanie do was czy po wymienie amortyzatorów z tyłu konieczne jest ustawienie zbieżności ? Dodam, że po oponach nie widać żeby były ścięte.
Opublikowano
I trochę tak i trochę nie. Według mnie za geometrię tylnej osi odpowiadają w dużej mierze tuleje pływające i od tego bym zaczął. Sam amortyzator to za mało ze względu na to że zamocowany jest od góry z budą a od dołu ze sztywną rurą. Pomiar geometrii przedniej i tylnej osi powinno się wykonywać mniej więcej co 2 lata, więc jeśli inne elementy zawieszenia masz ok możesz się skusić bo jeśli zadajesz takie pytania to raczej dawno w geometrię nie było zaglądane :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie trzeba geometrii . Zalecam jednak z amortyzatorami jeśli to wymaga górne odboje wymienić i te gumy mocujące .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... Pomiar geometrii przedniej i tylnej osi powinno się wykonywać mniej więcej co 2 lata...

Prawdę piszesz! :cool2:

Po wymianie tylnych amortyzatorów nie chciało mi się jechać sprawdzić geometrii kół.

Całe szczęście, że opony zaliczały i tak ostatni sezon.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Mnie po wymianie tylnych nawet to nie przyszło do głowy ale jakieś 2 mce później wymieniałem przednie i już wtedy ustawiałem zbieżność.