Skocz do zawartości

Problem z turbiną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej mam mega ważny problem zdaję mi się że z turbiną.

Przy podpięciu do komputera i sprawdzenia wartości jakie daje turbina wyszło mniej więcej coś takiego:

Wartości podczas przyśpieszania

Ciśnienie powietrza doładowania: wartość rzeczywista = 1347,9 milibar

Ciśnienie powietrza doładowania: określona wartość = 2533,9 milibar

Zawór sterowany przy turbinie podczas dodawania gazu schodzi normalnie ale później skacze zamiast chodzić równo

Błędy

Brak Check Engine

Błędy ECU:

44CC - Charge-air pressure controller

4530 - Charge-air pressure control

4CF3 - Exhaust backpressure sensor

Zwrotne ciśnienie wdechowe pokazywało 0 ale problemem okazał się być rozerwany przewód

CtRsL4V

https://ibb.co/CtRsL4V

Pytanie brzmi czy bawić się w regeneracje turbo czy kupić nowe, a może problem leży w czymś innym

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Prędzej DPF zapchał się przez ten dziurawy wężyk . Pojeździj i sprawdź ciśnienie wsteczne .
Opublikowano
  • Autor
Prędzej DPF zapchał się przez ten dziurawy wężyk . Pojeździj i sprawdź ciśnienie wsteczne .

Faktycznie sprawdzając na komputerze kiedy była regeneracja ostatnia DPF się trochę zdziwiłem bo to było sporo tysięcy kilometrów temu, czyli myślisz że turbina może być sprawna?

Opublikowano
  • Autor
Elektroniczny nastawnik turbo? Nie dobija do końca geometrii, skacze, więc szkliwo na łopatkach w turbo. Jedynie czyszczenie/regeneracja

Dzięki za pomoc! wymianę mam pod koniec tygodnia, dam znać czy się udało naprawić może komuś się przyda na przyszłość :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może być ciężko napędzić turbo skoro za nią jest zapchane i mizerny przepływ . Może teraz rozpocznie regenerację . Tylko trzeba go zagrzać . Ogólnie odczytać błędy , zapisać , skasować i na razie regeneracja . Będzie potrzebne sporo drogi nawet krajowa wystarczy tylko jazda nie na 6 biegu tylko 5 żeby około 2000 obr było . Chyba że wywali błędy za wysokiego ciśnienia albo że jest zapchany . Pozostanie pranie chemiczne .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zapchany dpf nie generuje bledow kontrolera turbo...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mam,

Dzięki wszystkim za pomoc mam nadzieje że moja lista problemów komuś pomoże!

Auto przeszło regeneracje turbiny i jest teraz słyszalna i odczuwalna jednak pojawiły się kolejne problemy :')

Po przejechaniu 150km do Katowic sprawdziłem błędy i pojawiły się takie:

Dodam też że auto przy 3k obrotów traci moc i samo odłącza turbinę przynajmniej tak mi się zdaje

============1==============

C080A

Raw: 480A

Description: Pending fault present, Test has not been completed, Validated fault present at time of request

============2==============

C0D00

Raw: 4D00

============3==============

P0407

Raw: 0407

Description: Exhaust gas recirculation (EGR) valve position sensor B - low input

============4==============

C0D00

Raw: 4D00

Description: DPF ERROR CODE

============5==============

P14A7

Raw: 14A7

Description: Diesel Particulate Filter System Flow Resistance Too High

Udało mi się nawet włączyć wypalanie po wstawieniu nowego termostatu

Pytanie brzmi czy myślicie że może chodzić o DPF, przynajmniej mi się tak zdaje po tym co znalazłem na temat tych błędów ("Description"dodawałem ja)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany!

DPF sprawiał problem dokładnie jak opisałem. Teraz rozpędza się jak fabryka chciała :D

Przyszła informacja dla osób szukających pomocy z podobnym problemem jak u mnie, pamiętajcie żeby co 100k km zrobić odmę w samochodzie, mała i tania rzecz a może dobić auto.

Miłej jazdy!

Dzięki za pomoc!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Skoro 1 Bar-a brakowało w dolocie a wydech zatkany był to nie mogło jechać .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Problem rozwiązany!

DPF sprawiał problem dokładnie jak opisałem. Teraz rozpędza się jak fabryka chciała :D

Przyszła informacja dla osób szukających pomocy z podobnym problemem jak u mnie, pamiętajcie żeby co 100k km zrobić odmę w samochodzie, mała i tania rzecz a może dobić auto.

Miłej jazdy!

Dzięki za pomoc!

Nie do konca. Miales w aucie dwa problemy. Turbo + dpf. Bledy poczatkowe a bledy po regeneracji turbo byly inne.