Skocz do zawartości

Usunięcie piano black z konsoli środkowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

F40 i F44 w wersjach poza podstawową i Advantage mają na konsoli środkowej wykończenie piano black:

3xGFl7o.jpg

Może się ono podobać wizualnie lub nie, natomiast nie ma wątpliwości że jest tragicznie niepraktyczne (rysuje się i brudzi od samego patrzenia).

Chciałbym się pozbyć tego problemu na stałe i dlatego zacząłem się rozglądać w temacie. Typowe rozwiązanie to oklejenie, ale o nim innym razem.

Tutaj chciałbym się skupić na innym pomyśle - wymianie całego środkowego panelu na wersję z podstawowych wersji wyposażenia.

Wygląda ona następująco:

xh4M42D.png

Prawda, że elegancko?

Sam panel - numer części 51165A049E0 (Osłona Miko czarna akcent srebr.Quarz) - prezentuje się tak:

VhJBX7t.jpg

Koszt nowego elementu to około 500 zł. Sprawa względna, osobiście jestem gotów tyle zapłacić w imię ideologicznej walki z piano blackiem.

No dobra, ale po co jest ten post?

Interesują mnie Wasze doświadczenia w kontekście demontowania tych paneli środkowych. Przerabialiście to?

Może ktoś ma dostęp do instrukcji pokazującej jak to robić?

Na pierwszy rzut oka wygląda, że trzeba zdemontować element mocujący przy schowku środkowym, a następnie podnieść węższą część panelu do góry, ale chciałbym to potwiedzić.

Jeśli sprawa wymagałaby rozbierania połowy wnętrza samochodu to ta modyfikacja oczywiście nie będzie miała sensu.

Edit: udało mi się znaleźć instrukcję demontażu panelu konsoli środkowej, wygląda na to, że ingerencja we wnętrze jest minimalna:

w966RlK.jpg

eoArhP9.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Robiłem według instrukcji jak na zdjęciach wyżej i udało się zdemontować bez uszkodzeń, wszystko ładnie się wypina ze spinek. Robota na 5 min. Oklejone i złożone.

418e8c27bbaae25b4a17a3e4098e4078.jpg

8faf5429dc24209b43afcbc37811477b.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Macie instrukcje jak zdemontować tą tackę gdzie powinna być ładowarka bezprzewodowa?
Opublikowano

Ekstra, gratuluję efektu :cool2:

Możesz coś więcej napisać o demontażu? Jakoś podważałeś tę konsolę czymś, czy po prostu wyciągałeś ją "na siłę"?

Nie trzeszczy podczas jazdy? ;) (tego się osobiście trochę obawiałem i dlatego na razie się wstrzymałem)

Opublikowano

Żeby zdemontować tackę trzeba zdjąć to piano i na rogach tacki są 4 wkręty.

Nie szarpałem, użyłem narzędzi plastikowych do tapicerki. Należy zaczynać od strony podłokietnika. Unosi się do góry i wysowa do tylu. Teraz wydaje mniej dźwięków ze względu ze rogi są w folii, która niweluje ocieranie plastik-plastik.

Tutaj link z forum gdzie jest więcej zdjęć, warto zobaczyć:

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=16845&share_tid=134507&url=https%3A%2F%2Fwww%2Ebabybmw%2Enet%2Fforum%2Fviewtopic%2Ephp%3Ft%3D134507&share_type=t&link_source=app

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Na marginesie, nie kojarzy ktoś miejsca w Warszawie (lub okolicach), które by okleiło folią taki panel środkowy?

To taka totalna pierdoła i trochę mi głupio jechać z tym gdzieś tak "z ulicy".

Mam drugi panel i jego testowo chciałbym z kolei obić alcantarą, najlepiej pasującą do tej z foteli. W związku z tym to samo pytanie co wyżej ;) - kojarzycie gdzie w okolicach Warszawy można podjechać z czymś takim?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź warszawski błysk np, powinni to zrobić i mieli najlepsze ceny na oklejenie auta jak sprawdzałem.
Opublikowano

Skorzystałem z rad (creditsy niżej :D) i w końcu wymieniłem panel konsoli środkowej.

Tak wygląda efekt finalny:

GEecCCP.jpg

vOuUk51.jpg

Tak się przedstawia porównanie dwóch paneli (kurz :oops: dla lepszego kontrastu):

4yxU9rY.jpg

Tu z kolei porównanie matowego panelu panelu przed i po oklejeniu boków:

jSP5hTJ.jpg

Moim zdaniem przepaść - koniecznie trzeba je okleić.

Ta faktura folii jest bardzo fajna i jako całość panel robi dobre wrażenie:

KInTwEW.jpg

Sama wymiana jest faktycznie prosta. Jedyna rzecz która nie jest za fajna to zdejmowanie tego małego elementu przy schowku. Cała trudność polega na tym, żeby nie porysować/powginać plastiku konsoli środkowej. Niestety narzędzie do tapicerki dokładnie to robi. Trzeba znaleźć dobre miejsce żeby zminimalizować efekt. U mnie dobrze sprawdziło się podważanie od boku ze strony kierowcy.

Sprawdź warszawski błysk

Dzięki za ten namiar :) - bardzo dobre wrażenia mam z kontaktu z nimi. Moim zdaniem wykonanie bardzo dobre.

ja u siebie w aucie rozważam zrobienie takiej folii matrix z 3M

Ten pomysł też wykorzystałem - dzięki :)

Bardzo fajna folia, polecam. To jest 3M 2080, "kolor" MX12 (Matrix Black).

• 2 lata później...