Skocz do zawartości

Ślizganie sprzęgła N47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, bmw e91 n47d20c 184km, zauważyłem że czasem slizgnie mi się sprzęgło, na 4 i 5 biegu ale nie zawsze, jak jadę sam to się nie ślizga, jak jadę z kimś to potrafi lekko się poślizgnąć, ale też nie za każdym razem, kupiłem samochód w czerwcu i niby sprzęgło było wymienione i jest na nim zrobione 10 tysięcy, mam na to papiery a gdy robiłem rozrzad to tarcza była trochę zużyta i po wymianie rozrządu właśnie tak się dzieje, dwumas w super stanie, nic nie szarpie, wszystko cicho pracuje, jak myślicie wymieniać już te sprzęgło czy jeszcze jeździć, dodam że od czasu jak mi się slizgnelo to przejechałem 2 tysiące km i dopiero teraz znowu tak się stało, czy jest możliwe że poprzez niepoprawne założenie nowego sprzęgła przez mechanika tak szybko się zużyło? Proszę o poradę. Pozdrawiam

Edytowane przez Robo92

Opublikowano
  • Autor
Witam, bmw e91 n47d20c 184km, zauważyłem że czasem slizgnie mi się sprzęgło, na 4 i 5 biegu ale nie zawsze, jak jadę sam to się nie ślizga, jak jadę z kimś to potrafi lekko się poślizgnąć, ale też nie za każdym razem, kupiłem samochód w czerwcu i niby sprzęgło było wymienione i jest na nim zrobione 10 tysięcy, mam na to papiery a gdy robiłem rozrzad to tarcza była trochę zużyta i po wymianie rozrządu właśnie tak się dzieje, dwumas w super stanie, nic nie szarpie, wszystko cicho pracuje, jak myślicie wymieniać już te sprzęgło czy jeszcze jeździć, dodam że od czasu jak mi się slizgnelo to przejechałem 2 tysiące km i dopiero teraz znowu tak się stało, czy jest możliwe że poprzez niepoprawne założenie nowego sprzęgła tak szybko się zużyło? Proszę o poradę. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
O ile faktycznie było wymienione . Jest na to jakiś papier ?
Opublikowano
  • Autor
No właśnie podobno było, mam paragon na części i stare części właściciel mi pokazał, co myślicie można tak jeździć czy lepiej wymienić
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Do wymiany rozrządu nalezy zdemontowac skrzynie, a wczesniej, rozlaczyc wysprzeglik. Odpowietrzenie sprzegla w e90 nie jest takie proste. Moze tam popelniono blad...
Opublikowano
  • Autor
Do wymiany rozrządu nalezy zdemontowac skrzynie, a wczesniej, rozlaczyc wysprzeglik. Odpowietrzenie sprzegla w e90 nie jest takie proste. Moze tam popelniono blad...

Mechanik jeszcze wymieniał mi klapy w kolektorze przy tym wymianie tego rozrządu i mówił że się zacinały i po czyszczeniu kolektora i wymianie tych klap silnik odżył i dlatego teraz sprzęgło może się ślizgac, powiedział mi też że ono jeszcze może się ułożyć i nie będzie się ślizgac, tak jak mówię 4 razy w przeciągu 2500tys km mi się zdarzylo że się slizgnelo przy ostrym przyspieszaniu, jak myślisz wymieniać czy jeszcze jeździć?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprzeglo sie nie uklada. Dziala albo nie. Napisze raz jeszcze, nalezy sprawdzic odpowietrzenie wysprzeglika.
Opublikowano
  • Autor
Sprzeglo sie nie uklada. Dziala albo nie. Napisze raz jeszcze, nalezy sprawdzic odpowietrzenie wysprzeglika.

Rozumie, dzięki za pomoc, teraz byłem się przejechać wrzuciłem 4 bieg i tam 3 razy dałem gaz do oporu przy 2 tys obrotow i nic się nie slizgalo