Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .Mam pytanko jeśli chodzi o opony nowe , typowe zimowe czy wielosezonowe , mam rozmiar 225/45/17 run flat ,tłuką jak porypane czy można założyć 225/55/17 bez flat?

Dodam odległość do pracy codziennie tam i z powrotem 100 km dziennie miesiąc jakieś 2000 tyś miesięcznie .

Opublikowano
Przy takich przebiegach polecam zostać jednak na zmianie lato/zima, gdyż wielosezonówki bardzo szybko się ścierają i nie nadają się do robienia kilometrów. Obstawiam że po 2 sezonach musiałbyś już zmieniać. 225/55 R17 to nie zbyt ciekawy rozmiar do E9x, będzie balon jak cholera a auto będzie pływać jak statek na morzu + ten rozmiar nie jest przewidziany przez producenta do tego auta, to raczej opony do F30, F31. Jak już to 225/45 R17 tak jak fabryka zaleca. Z zimówek polecam Kleber Krisalp HP3 - opona bliźniacza do alpin 5/6 od michelin bo kleber to marka córka całego koncernu michelin, tylko taka budżetowa lecz nie odbiegająca jakością.
Opublikowano

A Kormoran to brat Michelina i kuzyn Dunlopa :mad2:

Skąd ludzie biorą takie informacje o szybkim zużyciu itp .

Opony całoroczne to tylko markowe i zima po mieście.

Każdy samochód ma homologację na różne rozmiary opon, zakładanie innego może spowodować problemy z ubezpieczeniem, przekłamania na liczniku , ocieranie o nadkola itp.

dopuszczalne jest zakładanie zamiennika + , - 3%

Ja mam założone z tyłu takie https://www.tires-easy.com/255-40-17/bridgestone-tires/driveguard-rft/tirecode/011765 zrobiłem na nich około 30tyś i opony mają 6,5mm bieżnika , zimą dają rade ale jak spadnie dużo to jest już średnio na pewno zimówka markowa lepiej daje radę latem są super .

Przymierzam się do zakupu takich na przód 225 45 17 ale cena trochę powala

Opublikowano

"Każdy samochód ma homologację na różne rozmiary opon, zakładanie innego może spowodować problemy z ubezpieczeniem"

Stuprocentowa racja kolegi wyżej