Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem bmw f20 2013r silnik 2.0 143km. I zauważyłem problem ze nie da się wyłączyć dtc, nie ma reakcji tak jakby na guzik. Czasem tez nawet przestaje działać zmiana trybów jazdy a czasem działa. Początkowo myślałem ze uszkodzony jest przycisk bądź coś w tym rodzaju bo tak pokazywał deplhi. Jednak po zmianie problem nie ustał, podpiąłem iste-D i błędy jakie wyskoczyły to 480113 przycisk dtc ciagle uruchomienie, 480153 zwarcie przycisku dtc 801c20 zgm:centralna pamięć błędów pełna-brak błędu sterownika oraz e58c49 ogrzewanie siedzenia kierowcy brakujący komponent lin. W programie sprawdzając czy przycisk działa nie zawsze pokazywało ze działa ale pokazywało gdzie na liczniku jednak nie było wciąż reakcji. Ma ktoś jakiś pomysł co robić ?
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to musisz przejrzec instalacje. Pewnie gdzies jest przygnieciona i zwiera do masy. Auto po wypadku?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
O proszę, dobry trop którym będę musiał się zajac bo już myślałem żeby szukać gdzieś w programowaniu sterownika czy coś :) szczerze mówiąc to nie mam pojecia czy było po wypadku czy nie kupione było całe patrząc na tzw oko wyglądało dość ładnie i struktura lakieru wyglądała identycznie jedynie maska była cała malowana gdzie sprzedający tłumaczył się tym ze wskoczył mu pies i cała porysował :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli ktoś np. wymieniał deskę, to tam wszystko musiało być rozebrane, konsola środkowa, deska itd. Oczywiście nie musiała być taka historia, ale nie znasz auta i nie wiesz co było robione. O ile kojarzę, to wiązka z tego paneliku idzie do ICM, który jest nisko pod konsolą centralną (okolice podłokietnika patrząc na umiejscowienie, ale nisko, na tunelu). Nie ma więc wiele do sprawdzania.
Opublikowano
Czyli zakładając Twoja wersje, teraz najlepiej było by jakbym rozebrał cały tunel środkowy i sprawdził instalacje od tego guzika do icm. A proszę powiedz jeszcze bo pewnie dopiero się zajmę tym po nowym roku dopiero. Jeśli instalacja okaże się cała od tego paneliku do icm to dalsza droga trzeba szukać od icm do pompy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie. Musi być jakiś problem na tej drodze między ICM a panelikiem. Jak nie przewód, to obejrzeć wtyczki, gniazda, piny itd. Sprawdzić na zwarcie wszystkie kable pomiędzy sobą w tej wiązce i czy mają przejście pomiędzy obydwiema wtyczkami. No i sprawdzić czy nie zwierają do masy gdzieś, gdzie możesz nie widzieć. Skoro panelik wymieniałeś, to musi coś być we wiązce lub wtyczkach. Jakby coś było z ICM to byś miał błędy w diagnostyce.
Opublikowano
Dziekuje bardzo za pomoc, po nowym roku zaraz jakoś postaram się zajrzeć i to dogłębnie przeanalizować. Dam znać o moich efektach :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, i tak tunel cały rozebralem przejście między kablami sprawdziłem i rezystancje to każdy miał eleganckie przejście jednak z ciekawości wyjąłem moduł icm i po jego rozebraniu doznałem szoku, cały pordzewialy i z nalotem, przeczyscilem, zalałem contactem jednak błąd się swieci od niego w komputerze. A tak on oto wyglądał:

https://ibb.co/QNMkMkY

https://ibb.co/qFjSJ7L

Jak myślicie sama wymiana wystarczy czy trzeba tez jakoś kodować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Obejrzyj dobrze samochód, bo jak ICM tak wyglada to musialabyc woda wysoko bardzo. Cudow nie ma. Sam sie nie spocil. Jakim cudem miales tylko problem z dzialaniem tego paneliku, to nie wiem. Plytka wyglada strasznie. :)

Nie pamietam jak to z ICM, ale chyba bedziesz musial go Esysem zaprogramowac z nowym VINem.

Opublikowano
Prawdę mówiąc patrząc na to wszystko to sam w szoku jestem, ale poszedł contact i o dziwo wszystko zaczęło działać wiec czekam kiedy przestanie żeby wymienić. Ale będę wdzięczny za każda poradę odnośnie kodowania. Myślałem ze ista P dam radę