Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc Panowie,

To mój pierwszy post witam wszystkich! Pytanie do wszystkich w temacie, mogę zakupić BMW X3 F25 2011 manualn 2.0 184 km rok pierwszy właściciel 151 przebiegu krajowy.

Mam kilka pytań:

- czy trzeba się bać xdrive jak był wymieniany olej w przekładni co 70 tysięcy ?

- jak wygląda sprawa z rorzadami w tej wersji bo czytam że jak nie wymieniony to kosz około 4 tysięcy

- jak wyglądają koszta samej eksploatacji ? Wymiany filtrow oleju itp ?

-jede ksenon tak jak nazdjeicu ma inną barwę? Czy to kwestia wypalenia?

- https://imagizer.imageshack.com/img922/4828/2je41U.jpg

- turbina była regenerowana przy 120 tys km

- jak sytuacja ma się z Dwumasa ? Przy 200 km trzeba założyć wiem że zależy od eksploatacji ale w audi a4b8 miałem 220kkm najechane i dopiero następny właściciel wymieniał

Wyposażenie nie powala bo nie ma czujników ani centralnego wyświetlacza, wszystki informację się wyświetlają na radiu.

Z ważniejszego wyposażenia skóra, deska w drewnie, ksenony, czujnik deszczu i to by było na tyle.

Myślałem ewentualnie o dołożeniu czujników i centralnego wyświetlacz bo to koszt w grnaichach 3500 zł/brutto choć nie wiem czy warto.

Rozważam jednak zakup ze względu na cene jaką oczekuje właściciel 43 tysiące złotych.

Dzięki z gory za pomoc !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napiszę coś od siebie czytając podobne tematy......

xDrive ......

- wymiana olej co 40 000 km , ilość oleju to niecały litr

- napęd bardzo wrażliwy na niewłaściwe ogumienie , chodzi o rozmiar opony jak i jej nierówne zużycie , chłopaki piszą że musi być jak fabryka każe.

- przednie półosie , szybo/często się zużywają , objawem są wibracje na biegu jałowym , kosztów nie pamiętam.

Rozrząd ......

- tu są podzielone opinie , wszystko zależy od częstości wymiany oleju silnikowego jak i jego jakości ..... eksploatacja auta , tzn. czy olej silnikowy był odpowiednio rozgrzany ..... olej silnikowy rozgrzewa się dwa/trzy razy dłużej niż płyn chłodniczy , czyli po przejechaniu 10 - 15km ........ wypalanie filtra DPF , jeśli było przerywane bo właściciel nie wiedział o tym , ropa dostawała się poprzez pierścienie tłoka do oleju silnikowego rozrzedzając go , co nie jest dobre dla elementów ruchomych ( na szczęście jest aplikacja na telefon dzięki której można kontrolować proces wypalania DPF - nazywa się BTool ).......koszta rozrządu ( xDrive ) zaczyna się od 4000,- zł , wszystko zależy od warsztatu.

Olej silnikowy i filtry.......

- olej silnikowy należy wymienić ......

# tylko po mieście co 7000km

# cykl mieszany co 10000km

# tylko trasy co 15000km

- koszta .......

# olej o pojemności 4L lub 5L z normą LL - 04 to koszt od ok. 100,- nawet 300,- , ja osobiście kupuje olej za niecałe 150,- , ważne jest aby brać olej z sprawdzonego źródła

# filtr oleju to wydatek rzędu 40,- - 60,-zł

# filtr powietrza 80,- - 140,-zł

# filtr paliwa 90,- - 140,-zł

# filtr kabinowy 50,- - 100,-

Ksenony.....

- żarówka pewnie się kończy, takie rzeczy najlepiej wymienić parami, koszta żarówki są różne ( nie wiem jaka jest u ciebie ) , jak dobrze pamiętam 50,- - 350,-zł , sama wymiana zależy czy dojście do żarówki jest normalne czy należy ściągać zderzak , roboczogodziny....

Tyle ode mnie....

Co ja ci mogę poradzić , znając ten napęd czyli silniki N47 , to przejechać się tym autem z osobą znającą się na BMW + komputer diagnostyczny . Rozruch musi się zaczynać po jednodniowym postoju . Co najśmieszniejsze ja tak nie kupowałem swojego auta , najwidoczniej miałem dużo szczęścia bo jak czytam niektóre tematy to można się naciąć na duże koszta - obym się mylił w twoim przypadku...

Pozdrawiam.....

Opublikowano

Czesc,

Dzięki za informacje. Z tego co podwozie było sprawdzone zero wycieków itp. Amortyzatory bez zarzutu. Komputer pokazał zero błędów. Musze znaleźć jakiegoś kozaka od BMW to może mi to sprawdzi jak sprawa ma się z xdrive bo ja nic nie odczuwałem

Opublikowano

Z tego co widzę po zdjęciu,to tu nie świecą się ksenony,tylko jest na światłach dziennych i palą się same ringi.Jeden ring ma inną barwę.Ale to może być spowodowane modułem led w lampie.Cena około 150-200 zł

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk