Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu w nowych autach z "Systemy asystujące kierowcy Professional" pojawiała się opcja "Lane Change Assist". Znalazłem o tym pierwszą wzmiankę w Your BMW Might Have A Hidden TESLA Mode? (nazwa trochę na wyrost).

Działanie: przy kilku pasach ruchu, z włączonym asystentem, przytrzymanie kierunkowskazu powoduje automatyczną zmianę pasa ruchu.

Filmik:

Niestety aktualizacja oprogramowania w starszych samochodach nie udostępniała tej opcji. Dostawały ją tylko nowe auta. Pewnie kwestia jakichś homologacji czy przepisów.

Lokalizacja ustawienia w menu:

Car → Settings → Driver assistance → Driving → Steering assistant → Lane Change Assistant

Car → Ustawienia → Wspomaganie kierowcy → Jazda → Asystent Kierowania → ???

Przechodząc do rzeczy, mam dwa pytania:

1. Dzisiaj bez skutku szukałem tej opcji u znajomego w świeżo odebranym M340i, wersja systemu 07/2021. Czy opcja jest w ogóle dostępna w polskich autach?

2. Czy jakimś prostym sposobem można tę opcję aktywować w starszych autach z "Systemy asystujące kierowcy Professional"?

Opublikowano

Hey,

Chyba g20 nie byla w to wyposazana. Mam 330i z kwietnia 2021 asystenci profesional i tez tego nie mam. Soft rowniez 07/2021 ostatnio aktulizowany.

Tez jestem ciekaw czy mozna dograc do g20 :mrgreen:

Opublikowano (edytowane)
widok "tesla" to i ja mam w standardzie.

Tak. Auta po 07/2019 mają ten widok w standardzie. W tym wątku znajdziesz też dokładny opis czym i jak dodać Lane Change Assistant.

Pierwszy post w wątku z bimmerpost. Video. Pierwsze 10 minut jest o tym jak aktywować ten widok w autach z przed 07/2019. Od 10:40 jest konkretnie o Lane Change Assistant. Plus kilka stron dyskusji o tym właśnie zagadnieniu.

Edytowane przez Hamera
Opublikowano
Panowie, przecież ten cały wątek z forum bimmerpost, jest właśnie o tym jak to aktywować? :roll:
Pierwszy post w wątku z bimmerpost. Video. Pierwsze 10 minut jest o tym jak aktywować ten widok w autach z przed 07/2019. Od 10:40 jest konkretnie o Lane Change Assistant. Plus kilka stron dyskusji o tym właśnie zagadnieniu.

W video jest E-Sys, trzeba to ogarnąć, do tego ten Launcher i PSdZData. Plus magiczne dla niektórych oznaczenia FA, VO, FDL ;)

W video widzę wyszukiwanie pozycji takich jak "CB_FZG_UMGEBUNG_FAS", "CB_PRESELECT_NAVI_ANSICHT_FZG_UMGEBUNG", "PIA_FZG_UMGEBUNG_FAS" oraz "SICHT_ABSICHT_ENABLE".

W jednym poście są już pozycje "SPURWECHSEL_ASSISTENT", "SPURWECHSELASSISTENT" oraz "C_SWA_VORHANDEN".

Potem dyskucja o BimmerCode. Niby nie da się takich rzeczy zmieniać przez BimmerCode. Potem ktoś pisze, że włączył jednak "Display Assisted Driving View when Driver Assistance in active".

Gdyby ktoś to był w stanie podsumować, będę wdzięczny.

No i pozostaje pytanie: czemu aktualnie produkowane samochody na Polskę nie mają tej opcji domyślnie?

Opublikowano

Niestety nie da się tego zakodowac przy pomocy BimmerCode.

Ja mam samochód z 08/2019 (UK) i domyślnie już ten "widok" jest ale bez opcji Lane Change Assist. Najnowsze aktualizacje nic w tym temacie nie zmieniły.

Ma ktoś w ogóle G20 z tą opcją bez kodowania, czy jest to może "bajer" tylko dostępny w wyższym segmencie aut? 5? 7?

Opublikowano
Tam jest informacja ze sie da przez bimmercode ? To jak to jest w koncu :mrgreen:

Nie ma tam takiej informacji. Mylisz teraz Driving Assistant View z Lane Change Assistant. Przy pomocy BimmerCode można zakodowac to pierwsze, w samochodach przed 07/2019, które tego nie mają. Nie można natomiast zakodowac Lane Change Assistant.

• 3 tygodnie później...