Skocz do zawartości

Spryskiwacze e 39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Mam problem ze spryskiwaczami przedniej szyby w e39 touring 2002r .

Mianowicie chodzi o to ze dziala mi tylko intensywne spryskiwanie , a zwykle wraz z xenonami nie . Manetka przy kierownicy dziala napewno . Obie pompki wymienione na nowe i ta od intensywnego i ta od zwykłego w prawym nadkolu . Jak zdążyłem zauważyć nie dochodzi napięcie do pompki w nadkolu . Kosc przyłączeniowa jest ok . Nie jest zasniedzila .

Moje pytanie czy ktoś z was koledzy wie skąd jest podawane zasilanie na owa pompke bo nie mogę do tego dojść. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z przewodami i chciałbym to sprawdzić. Auto mam od niedawna i jestem kompletnym laikiem bo dopiero zaczynam swoją przygodę z motoryzacja . Z góry dziękuję za pomoc .

Opublikowano
  • Autor
Powiem szczerze że zauważyłem tylko ta co jest odrazu po odchyleniu nadkola . I to właśnie do niej nie dociera napięcie (impuls ). A w którym miejscu są pozostałe dwie?
Opublikowano
  • Moderatorzy
Pierwsza M7 jest od reflektorów i jest inna, wszystkie pozostałe łącznie z tą w osobnym zbiorniczku od intensywnego, są takie same. Kolejna będzie od szyby przedniej i za nią jeszcze jest od tylnej w kombi. Zdejmij nadkole to będziesz wszystko widział i od razu wymień przednią i tylną, bo koszt niewielki.
Opublikowano
  • Autor
Dziękuję za info napewno to dzisiaj ogarnę. Ta M7 pompę wymieniłem na nową a i tak nie psika na xenony . Sprawdzałem miernikiem i przy przełączeniu manetki na spryskanie nie dostaje napiecia pompka .
Opublikowano
  • Moderatorzy
Mycie reflektorów następuje co kilka myć szyby, poza tym muszą być włączone. Nie pamiętam dokładnie, ale są jakieś szczególne warunki, żeby pompka zadziałała. Nie uruchomisz jej na żądanie.
Opublikowano
  • Autor
Ok. Dziękuję za wskazówki. A resztę pomp sprawdzę dzisiaj i napisze czy rozwiązałem problem .