Skocz do zawartości

F45 218d gdzie filtr oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W aucie żony F45 218d małymi krokami zbliża się czas wymiany oleju silnikowego...Chcę zrobić to sam. Pytanie może banalne, jednak obejrzałem z góry silnik i nie dostrzegłem filtra oleju..Może ktoś podpowie gdzie ten filtr się znajduje....dojście od góry czy od dołu auta...?? Dzięki za sugestie..
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Twój silnik to B47 ????

Pod spodem masz osłonę silnika . W tej osłonie masz dwa okienka rewizyjnej, umiejscowione względem siebie bardzo blisko.

Jedno okno odpowiada za korek do spuszczania oleju z miski olejowej , drugie za dojście do filtra oleju.

Wymiana oleju wraz z filtrem nie jest taka oczywista według instrukcji NewTis....

- odkręcić korek wlewu oleju

- odkręcić zabezpieczenia okienek rewizyjnych w dolnej osłonie silnika

- spuść olej silnikowy z miski olejowej

- pokrywa filtra oleju ma korek spustowy oleju , tak ma !!!!!!! , odkręć go i spuść olej ( klucz jest sześciokątny - nasadka sześciokątna )

- odkręć pokrywę filtra oleju

- jak wyjmiesz filtr to ukaże ci się gniazdo filtra oleju w bloku silnika , a w nim zawór zwrotny, naciśnij go palcem i zobacz czy swobodnie pracuje

- wyciągnij stary filtr oleju z pokrywy, następnie zamontuj nowy filtr - podczas wkładania nowego filtra musisz usłyszeć wyraźne kliknięcie

- wymień duży oring na obudowie filtra oleju , przed dokręceniem posmaruj go delikatnie świeżym olejem silnikowym.

- instrukcja zaleca wymianę na nową , śrubę spustową oleju pokrywy filtra oleju oraz jego oring . Przed skręceniem w/w śruby , oring należy posmarować świeżym olejem........

Gwint korka spustowego pokrywy filtra oleju należy przed montażem wyczyścić oryginalnym środkiem do czyszczenia hamulców BMW (nr części: 83 19 2 365 214)!

Gwint musi być całkowicie wolny od oleju silnikowego!

Uwaga!

Ryzyko uszkodzenia!

Elastomery (O-ringi) nie mogą mieć kontaktu ze środkiem czyszczącym do hamulców!

Odczekaj, aż środek do czyszczenia hamulców całkowicie wyschnie; osuszyć sprężonym powietrzem, jeśli dotyczy.

- przykręcić pokrywę filtra oleju.......

1. Początkowy moment dokręcania 25Nm

2. Poluzuj pokrywę filtra oleju o 180°

3. Ostateczny moment obrotowy 25Nm

- dokręcić korek spustowy oleju do pokrywy filtra oleju 5Nm

- wymień podkładkę śruby spustowej oleju silnikowego miski olejowej , dokręć z siłą 25Nm

- wlej świeży olej

- zakręć korek wlewu oleju

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję Ci Burza1234 za wyczerpującą odpowiedź. Dowiedziałem się nawet więcej niż chciałem.