Skocz do zawartości

Wymiana wtrysków, mniej mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam do was pytanie. W inpa sprawdzałem dawkowanie wtrysków (mg/hub) na wolnych obrotach na 1. cylindrze 0.00 2. 0.00 3. 0.00 4. 1.90 się wacha 1.90-2.10. Czy te wtryski pracują prawidłowo ? Jeśli coś nie tak to proszę podpowiedzieć jaka dawka powinna być na każdym cylindrze w granicach.

Pozdrawiam

Edytowane przez PiotrF30

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To są raczej korekty wtrysków i wynika z nich że na 4 cylindrze jest trochę przytkany lub kompresja mniejsza i nadgania wtryskiem.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor
Czyli 1, 2,3 są dobre, 4 do poprawy ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Coś tam się z nim dzieje ale powinien jeszcze chodzić, w inpie jest chyba granica normy do 3 o ile dobrze pamiętam. Maksymalnie do 5. Dzieje się coś z autem? Czy szukasz dziury.......?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 to już jest bardzo dużo, te normy to fikcja jest, powyżej 4 w r4 to silnik chce wyskoczyć spod maski. Przejedź się delikatnie z podglądem, ponieważ najstarsze sterowniki (jak u Ciebie) mają taką ułomność, że często nie pokazują korekcji na wszystkich cylindrach i tak jest u Ciebie. Podczas jazdy poniżej 1500 rpm powinny się pokazać, podczas delikatnego przyspieszania z wysokiego biegu, najlepiej nagraj to.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dobrze że Maniek się wtrącił bo ma lepszą wiedzę. Właśnie coś mi się nie podobało że na pierwszych 3 korekty na 0.
Opublikowano
  • Autor

Panowie, przejechałem się jak Maniek mówił, nic nie się nie ruszyło oprócz 1 i 4, Pierwszy wtrysk 1-1.70 a czwarty przy 1,5k do 2k wali aż do 5 a jak przyśpieszę mocniej do końca do 6mg/hub pokazuje !6.00. drugi i trzeci bez zmian 0.00

Muszę wymienić 4 wtrysk tak mi się wydaje.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zdecydowanie tak, pozostałe ocenisz po wymiane 4. Pamiętaj o wpisaniu kodu ima z nowego wtryskiwacza.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Witam, zmieniałem wtryski po regeneracji korekty są bardzo dobre, auto ładnie pracuje, kody ima wpisane. Ale po wymianie wtrysków straciła na mocy, nie jest taka żwawa jak wcześniej i jest to bardzo odczuwalne, i nie wiem co zrobić mam błąd 4501 ale to od EGR bo mam odpięty a wcześniej ten błąd i szła. I teraz nie wiem co robić. Jak ktoś wie to proszę o poradę.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlaczego wszystkie po regeneracji? Wymienia się jeden, najlepiej na nowy albo używany po teście i jeździ się dalej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Podpiąłem kompa i błędów jako tako nie ma oprócz tego EGR doładowanie jest git zadane 1040 i czasem skacze 998/1040, ale powietrze w zalecanych mam 360 a obecne 560, czy zmniejszenie dynamiki autamoże być spowodowane uszkodzoną przepływową ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ta różnica masy powietrza spowodowana jest pominięciem egr. Parametry sprawdza się pod obciążeniem, 3 a najlepiej 4 bieg i gaz w podłogę od 2000 rpm, nagranie tego wiele wniesie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
No dobra, bez tego Egr jeżdżę już jakiś rok a teraz po wymianie wtrysków i wpisywania kodów ima straciła bardzo na mocy nie zbiera się, automat bardzo przeciąga na biegach a błędy to mam tylko z tym egr ale on zawsze był i miała kopa. A teraz jest bardzo słaba.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlaczego wszystkie po regeneracji? Wymienia się jeden, najlepiej na nowy albo używany po teście i jeździ się dalej.

Tyle w temacie, tak jest praktycznie zawsze jak ktoś oddaje wtryskiwacze do regeneracji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
  • Autor
Ale one nie wszystkie są po regeneracji tylko były sprawdzone chyba dwa były regenerowane, wyskakuje mi bład 4530(4628) ladedruckregelung pos czujnik został zmieniony na inny i dalej wyskakuje.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaki czujnik? Trzeba obejrzeć parametry pod obciążeniem, 4 bieg i gaz w podłogę od 1800 rpm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL