Skocz do zawartości

Co pokazuje prawdziwe obroty...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymieniłem u sienie silnik z 2.0L Vanosa na 3.5 w E34. Wymieniłem bardzo dużo podzespołów (pisałem już o tym nie raz) ale zegary zostawiłem stare. Niby wszystko ok. Ale wczoraj podłączyłem sie pod komputer do regulacji instalacji gazowej.. i laptop pokazywał zupełnie inne obroty niz mechaniczny obrotomierz.

I tera zmoje pytanie. Na komputerze 3000obr a na liczniku 2200... Co pokazywało prawdziwą wartość?

Czy przekłądając silnik powinienem przełożyć zegary (pomijam to ze od 3.5L mają większy zakres prędkości)...

Ale czy zegary pokazują mi prędkość właściwą a głupi soft od brc coś popierdzielił? W programie jest opcja zmiany obrotów (poda je sie wartośc na przykłąd 1.4 albo 0.6 zeby obroty na kompie były identyczne jak na zegarach)... tylko teraz pytanie j.w... czy zegary mi przekłamują?

"Only two things are infinite:

the universe, and human stupidity

...and I'm not sure about the universe"

A. Einstein

Opublikowano

Sorry ze podbijam ale jest to dla mnie istotna sprawa.

Proszę niech wypowiedzą sie GURU tego forum.. czy prędkościomierz czy komputer pokazuje właściwe obroty.

Czy powinienem szukać nowych zegarów (i dlaczego.. dlaczego od 2.0 nie pokazują prawdziwych danych do 3.5).. jakieś wyjaśnienie... Jezeli wogole tak jest ;>

"Only two things are infinite:

the universe, and human stupidity

...and I'm not sure about the universe"

A. Einstein

Opublikowano

Jeśli miałeś 6 garów i wymieniłeś na 6 garów to obroty musza być prawidłowe. Problem zaczyna się gdy zegary z 4 cylindrowca założysz do szóstki to wtedy zamiast 2 tys obrotomierz będzie pokazywał 3 tys, zamiast 4 - 6 tys itd. No i sytuacja odwrotna czyli zegary z szóstki do 4 cyl to obrotomierz będzie zaniżał czyli zamiast 3 tys pokaże 2 tys itd.

Sprawdź sobie lepiej w tym programie do regulacji gazu ile cylindrów było odznaczone. może być pewna odchyłka między wskazaniami laptopa a obrotomierza, powiedzmy nawet te 100obr/min ale nie 3000 a 2200.