Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec tak czasami konstruktorzy bmw musieli za duzo pic i tak powstala pompa wtryskowa do TDSA.

Po zlozeniu mojego silniczka, ktory chodzi juz teraz jak nowy, okazalo sie ze pompa wtryskowa przecieka, a ze juz jest zalozona do samochodu i spisuje sie calkiem OK postanowilem zaradzic temu bez jej wyjmowania.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img367.imageshack.us/img367/2879/1yk7.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img507.imageshack.us/img507/7171/2ta0.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img483.imageshack.us/img483/8199/3or8.jpg

Nabylem kaplet uszczelek, ktore widac na rysunku pierwszym i postanowilem je wymienic (jak ktos chce to moge zalatwic taki kaplet cena 50 zl). Moja pompa pocila sie strasznie z uszczelki A na rysunku i z tej podobnej nad nia (zolte na zdjeciu) a wiec wymienilem je. Jest to dosc latwe do zrobienia dla kogos kto ma chociaz troche pojecia o mechanice (jak cos sluze pomoca, a jak sie wezme do naprawy to porobie zdjecia i zamieszcze). I teraz pojawil sie problem i pytanie dla kogos obeznanego w temacie. Zrobila sie teraz fontanna na uszczelce nr 1 (Zaznaczone na zdjeciu na czerwono) z tej strony nie przy silniku tylko z drugiej od lewego blotnika. Wiec pytam - wymienic uszczelke nr 1 ta ktora przecieka bo do tej drugiej (z drugiej strony juz sie chyba nie dostane). Czy odrazu wyjac pompe i wymienic wszystkie uszczelki ? Najbardziej boje sie ze nie wytrzyma simering nr 3 na rysunku drugim (zaznaczony na zdjeciu na niebiesko) i czy jak on bedzie popuszczal to czy ropa bedzie dostawac sie do oleju ? Co grozi dostawaniu sie ropy do oleju i czy wogole jest to mozliwe ze powstanie przeciek ropy do oleju ?

Wypowiadajcie sie wszyscy ktorzy to przerabiali bo strasznie malo o tym na forum a temat pomoze wielu osobom.

Opublikowano
u mnie mechanik wymieniał uszczelki pod tymi małymi dekielkami i od strony silnika tez zrobił to bez wyjmowania pompy. Po zabiegu pompa nigdzie nie przeciek i nie widać także zeby była ropa w oleju.Tylko ze u mnie nigdzie indziej nie ciekło, juz o fontannie to nie wspomne :(
e46 318d M47N
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam

ja też wymieniłem uszczelki chodzi mi dokładnie o uszczelki zaznaczone na ostatnim zdjęciu na żółto dokładnie tą no dole bo tam jest on przykręcona na śruby z możliwością regulacji ale nie wiedziałem że teraz będzie trzeba coś wyregulować samochód zaczął gorzej odpalać a przed rozkręceniem było wszystko bardzo dobrze zarówno na ciepłym silniku jak i na zimnym mam pytanie czy sam regulowałeś te obroty i wszystko było dobrze czy podłączyłeś do jakichś specjalnych mierników

Opublikowano

Przed demontażem nastawnika warto zaznaczyć dokładnie jego położenie.

Wtedy można z dużą dokładnością powrócić do stanu sprzed wymiany.

Podobno regulacje można wykonać na oko i ucho, przesuwając delikatnie nastawnik w stronę kierowcy, jeżeli jest za mała moc / za małe wolne obroty lub w drugą stronę, jeżeli szarpie/telepie silnikiem lub wolne obroty są za wysokie. Ruchy są minimalne. To są wieści wyszukane na tym forum, ale przeze mnie nie sprawdzone w praktyce.

Ja zdecydowałem się na regulację na komputerze. Dawka jest precyzyjnie ustawiona i auto zdecydowanie lepiej jeździ. Przed wymianą uszczelek była za mała.

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam serdecznie

Mam dokaldnie ten sam problem, z lewej strony cieknie. I wlasnie sie zastanawiam czy lepiej kupic cala nowa pompe czy tylko nowe uszczelki. Problem lezy tylko w tym ,ze przy nowej pompie o wiele wieksze koszta. A przy uszczelnieniu potrzebny dobry mechanik, ktorego trudno znalesc. Prosze o porade i pomoc. Moze znacie akurat jakiegos dobrego grzebałe z woj. Lubuskiego.

Pozdrawiam