Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Ostatnio co jakiś czas zaczęła zapalać się kontrolka od DPF, ale po kilku chwilach gaśnie.

Myslicie, ze zrobienie trasy 20-30km ze stala predkoscia przy 2,5-3k obrotow pomoze czy macie jakies inne sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zawsze możesz kupić swój kabel i samemu odczytać błędy. Jak dla mnie do samego czytania i kasowania błędów to najlepsza opcja. Wystarczy kabel, telefon z Androidem obsługujacy OTG oraz przejściówka z USB na złacze w telefonie. OTG ma praktycznie każdy telefon. Aplikacja bimmer-tool LITE darmowa lub jeśli chcesz wymuszać wypalanie DPF to płatna EXPERT.

Niestety bez diagnozy i błędów za dużo nie da się pomóc.

Opublikowano
A komunikat pojawia się na małych ikonach na zegarach czy w tym dużym kwadracie pomiędzy zegarami ? Jeśli w kwadracie to jest to przypomnienie o przeglądzie DPF i można go zresetować jak komunikat o serwisie olejowym. Jeśli wywala ci już błąd na tablicy to w 99% przypadków wymuszone wypalanie przez program pomaga jak kadzidło umarłemu. Przerabiałem ten temat wielokrotnie u siebie i znajomych i zawsze kończy się to prędzej czy później chemicznym czyszczeniem lub wywaleniem go całkowicie z samochodu.
Opublikowano
A komunikat pojawia się na małych ikonach na zegarach czy w tym dużym kwadracie pomiędzy zegarami ? Jeśli w kwadracie to jest to przypomnienie o przeglądzie DPF i można go zresetować jak komunikat o serwisie olejowym. Jeśli wywala ci już błąd na tablicy to w 99% przypadków wymuszone wypalanie przez program pomaga jak kadzidło umarłemu. Przerabiałem ten temat wielokrotnie u siebie i znajomych i zawsze kończy się to prędzej czy później chemicznym czyszczeniem lub wywaleniem go całkowicie z samochodu.

http://images89.fotosik.pl/533/5cc83bfd4043d5a4med.jpg

Opublikowano
Sprawdź na początek w informacjach serwisowych czy to z poziomu iDrive(o ile go posiadasz) lub na lewej manetce tym pokrętłem góra-dół szukasz opcji SERVICE-INFO i potem ikonki z animacją dymu z wydechu i paragrafem, sprawdź datę. Wg mnie jest to tylko przypomnienie o serwisie DPF który możesz zresetować jak wymianę oleju. Jakby wywaliło Ci błąd zapchanego DPF to na 99% miałbyś też Check Engine.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdź na początek w informacjach serwisowych czy to z poziomu iDrive(o ile go posiadasz) lub na lewej manetce tym pokrętłem góra-dół szukasz opcji SERVICE-INFO i potem ikonki z animacją dymu z wydechu i paragrafem, sprawdź datę. Wg mnie jest to tylko przypomnienie o serwisie DPF który możesz zresetować jak wymianę oleju. Jakby wywaliło Ci błąd zapchanego DPF to na 99% miałbyś też Check Engine.

sprawdziłem i rzeczywiscie byla data na 11/2021.. zmienilem date na 2024, ale problem dalej sie pojawia..

mniej wiecej po 15-20min po odpaleniu auta, kontrolka znowu zapala się na chwilę i gaśnie..

Opublikowano

podłączę sie do tematu DPF'a

czy to jest normalne ze temperatura czujnika spalin przed DPF to -40 ?

ciśnienie wydechowe zazwyczaj stoi na poziomie 8-10 mbar

2021-09-19-11-09-05-ECUFunctions-Dialog.png

• 4 tygodnie później...