Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam jedynkę od 4 miesięcy. Raz był wymieniany olej i przejechała już 8 tys km. Przez ten czas olej utrzymywał się w miejscu, dziś sprawdziłam i jest ciut poniżej maxa. Samochód jest po chipie, jak wchodzi na wysokie obroty przy przyspieszaniu puszcza sporą czarną chmurę (słyszałam ze to norma przy chipie). Ale zaczęła brać olej i zastanawiam się czy to normalna reakcja. Nie wiem czy mam już dolać oleju i czy wymiana oleju załatwi sprawę na kolejne ok. 8 tys km. Jestem przewrażliwiona czy zacząć już szukać porządnego mechanika? W internecie nie znalazłam żadnego tematu dotyczącego brania oleju w 123D.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czarny dym to brak, badz uszkodzony dpf.

Nie panikuj, jesli spadlo troszke ponizej max przez 8tys kilometrow, wszystko jest ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój nie jest po chipie i bierze olej. I tak od 8 lat. Też w granicach 8 tys. km. Ciut doleję, by wytrzymać do wymiany (co 10 tys. km.) Gdy mu depnę,to też puści pokaźną chmurę dymu.

Teraz mi się przypomniało, że chyba czas zajrzeć do zaworu EGR i go przeczyścić. Zawsze to trochę zmniejszało dymienie przy dodawaniu gazu.

Ps. Jest błąd w tytule. Wstępując do tak prestiżowego klubu jak tutejszy, warto zapamiętać że konie mechaniczne pisze się w skrócie z wielkiej litery - KM. Kiedyś uczyli tego w szkole podstawowej.

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.