Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

wczoraj podczas jazdy zaniepokoil mnie metaliczny dzwiek wydobywajacy sie ze skrzyni (M340i 2021, niecałe 2100 km przebiegu). Do 2000 km auto docieranie zgodnie z instrukcją. Od 2000 km kilka razy max przyspieszenie.

Sytuacja przydarzyla sie pierwszy raz i potem nie moglem jej odtworzyc, niemniej bylo to na tyle słyszalne, ze jestem ciekaw, czy ktos z Was tez na to kiedys trafil.

Okolicznosci byly takie, ze jechalem ok 50 km/h na D, przerzucilem skrzynie na S (zbilo na S3) i przez przypadek kliknalem jeszcze redukcje, ona sie zapamietala i po chwili jeszcze mi zbilo na M2 (przy okazji obroty podbily sie do 4 500 rpm). Jednoczesnie mialem juz troche gazu wcisnietego, bo chcialem odjechac na 3-jce. Od momentu pojawienia sie M2 uslyszalem metaliczny odglos / gwizd ze skrzyni, nieco przypomnial mi haczacy synchronizator w dawnych manualach (tzw grinding). Szybko podbilem bieg do M3. Nie znam sie na konstrukcji skrzyn automatycznych, moze ktos jest w stanie podpowiedziec czy takie haczenie / szkodliwa zmiana z 3 na 2 w ogole moze sie w automacie pojawic.

Jesli ktos mial podobnie, prosba o info czy to sie przydarza regularnie. Dzieki.