Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wymieniłem moduł AFS ponieważ stary był uszkodzony, zwracał błąd 612C - Błąd sprzętowy, po lekturze podobnych postów postanowiłem wymienić cały moduł.

Po wymianie błąd 612C zniknął ale pojawiły się nowe, poza 614A który był również na starym module:

Error memory

6142 ECO-Ventil

6143 SERVO-Ventil

614A Motorlagewinkel nicht initialisiert

Hardware memory

6013 KFC_MLW_INVALID

602A KFC_GEST_3

6121 NKFC_ST

6122 NKFC_ECO

Kroki jakie podjąłem:

Przypisałem swój VIN do modułu,

Kodowałem przy pomocy NCS Expert pustym plikiem .man oraz przywracałem kodowanie fabryczne NCSem,

Nie mogę wykonać kalibracji ani DISem ani ISTA, cała czynność zapętla się w nieskończoność - ISTA podczas kalibracji zwraca błąd o niewłaściwym zamontowaniu SZL - SZL jest w 100% sprawne, czujnik działa i wykrywa aktualne położenie kierownicy, jest zamontowany prawidłowo, styki w kostkach zostały wyczyszczone i przesmarowane smarem do styków elektrycznych.

W INPA wszystkie wskazania czujników są w normie - mam na myśli to, że nie ma tam kosmicznych wartości typu -8192 jak było w przypadku uszkodzonego modułu.

Co mogę jeszcze zrobić, sprawdzić aby przywrócić działanie AFS? Z góry dziękuję za pomoc. :)

Opublikowano

Cześć, dzięki za odpowiedź, mógłbyś mnie troche poinstruować w jaki sposób mogę zresetować czas systemowy w AFS? W Tool32 nie moge znaleźć żadnej opcji z "zeit" system_zeit" ani nic podobnego co mogłoby oznaczać reset czasu systemowego w module AFS.

W jakim module mam zrobić ten reset czasu systemowego? W AFS nie ma takiej opcji, a przynajmniej nic podobnego nie widzę.

Opublikowano

W pewnym stopniu udało mi się rozwiązać problem z kodami błędów:

Error memory

6142 ECO-Ventil

6143 SERVO-Ventil

Hardware memory

6013 KFC_MLW_INVALID

602A KFC_GEST_3

6121 NKFC_ST

6122 NKFC_ECO

Powodował je zły moduł, ten który włożyłem był z polifta, po włożeniu odpowiedniego te dwa błędy znikneły pozostał jedynie:

Liczę na pomoc tym jednym, który pozostał.

Opublikowano
W pewnym stopniu udało mi się rozwiązać problem z kodami błędów:

Error memory

6142 ECO-Ventil

6143 SERVO-Ventil

Hardware memory

6013 KFC_MLW_INVALID

602A KFC_GEST_3

6121 NKFC_ST

6122 NKFC_ECO

Powodował je zły moduł, ten który włożyłem był z polifta, po włożeniu odpowiedniego te dwa błędy znikneły pozostał jedynie:

Liczę na pomoc tym jednym, który pozostał.

614A Aktywny układ kierowniczy AL: Kąt położenia wirnika: nie zainicjalizowana

Zrób inicjalizacje

Opublikowano

Opisz proszę jak przebiega inicjalizacja.

ISTA P i DIS nie kończą kalibracji prawdopodobnie przez ten błąd.

Nie udało mi się znaleźć żadnej konkretnej odpowiedzi w jaki sposób można przeprowadzić inicjalizację czujnika, na zagranicznych forach większość odpowiedzi polegało właśnie na stwierdzeniu "zrób inicjalizacje' albo "jedź do Dealera BMW" czyli zero konkretów.

Skręcanie kierownicą do końca w lewo i prawo nie przynosi żadnych rezultatów.

Liczę na rzeczową poradę, najlepiej krok po kroku. Proszę również o informacje jakich narzędzi będę potrzebował.

Nie mam pojęcia jak wygląda ta tajemnicza INICJALIZACJA.

Z góry dziękuję za pomoc.