Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ogólnie mam problem z bmw e90 n52 218km LPG 2006 rok. Po odpaleniu po jakimś dłuższym postoju, auta zaczyna się dławić, ostatnio nawet zgasło, za drugim zapaleniem był skok ale odpalił, po około 3 sekundach wszystko wraca do normy. Filmik chyba to najlepiej zobrazuje, obroty spadają do 200-300 po czym wzrastają do 1200-1300 i potem sie wszystko normuje. W ostatnich czasach wymieniany rozrząd, uszczelniacze zaworowe, disa mała, uszczelki kolektora dolotowego, uszczelka podstawy filtra oleju, elektrozawory (zamienniki ale przed wymianą było to samo), świece, wycięte katy i wyprogramowane. Cewki raczej sprawne. Miałem pare błędów od vanosa i katów, wszystko wyeliminowane od około 3k kilometrów nie ma błędów.

Może miał ktoś podobny problem? jedynie co mi pozostaje w głowie to wtryski, silniczek valvetronica, albo jakaś pierdoła ;/

Filmik:https://youtu.be/7fBv-_YNUDs

Filmik2:https://youtu.be/a6e93Lh6nUM

pare zdjęć z inpy:

185373923-930747211036850-4466358507338077182-n.jpg

IMG-20210730-011145.jpg

IMG-20210707-215731.jpg

Opublikowano
Sądząc po spalaniu to za mało dajesz mu w palnik :twisted: A całkiem poważnie - przyjrzałbym się wtryskom, jak wyglądają korekty długofalowe? Ja miałem sytuację gdzie również występowało dławienie i eliminowałem dosłownie wszystko w N52 a po wymianie całej listwy wtryskowej problem zniknął. Taka listwa na allegro to jest koszt rzędu 100 zł, wymiana też nie należy do najtrudniejszych więc możesz zaryzykować.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przypadkowo trafiłem na ten temat.

Nie znam się na danych, które wstawiłeś ale miałem bardzo podobny problem.

Problem całkowicie ustąpił po wymianie zaworu EGR.

Opublikowano

Ul.

I rozwiązał ktoś ten problem? U mnie w N52b25 po odpaleniu zimnego tak samo dosłownie na chwilę spadają nisko obroty i się normuje.