Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na początku powiem że pierwszy raz w swoim życiu będę auto dawał na zmianę dwumasy oraz sprzęgła

Tylko teraz tak bo się znowu naczytałem i już nie wiem czy dobrze diagnozuje usterkę

Silnik m47

Przy ruszaniu czasem zaczyna szarpać (nie tak jakby było za mało gazu a bardziej jakby odłączal się na pół sekundy napęd i znowu wracał i tak kilka razy na jedno ruszenie), to szarpanie nie zawsze występuje.

Przy redukcji z np. 4 na 3 przed wejściem w zakręt, dodam gazu i znów szarpie tak jakby kontrola trakcji go odcinała ale nie spadają obroty (nie, kontrola trakcji nie mryga a robiłem test i normalnie działa )

Czasem ciężko mi wbić bieg jak redukuje (czasem wchodzi jak złoto, czasem muszę cofnąć lewarek i jeszcze raz próbować wbić )

Jak jadę i położę lekko nogę na pedale sprzęgła to czuć ewidentne wibracje

Dobrze diagnozuje że sprzęgło?

Tak jak mówię pierwszy raz mam chyba do roboty sprzęgło wiec dokładnych objawów nie znam (tyle to co na internecie)

Lecz na forum wyczytałem ze niektórym szarpie i mówią ze to normalne ale chyba wcześniej się tak nie działo wiec szukam pomocy

Opublikowano
Podczas ruszania mi kangurkował po sprawdzeniu wszystkiego co jest możliwe padło na dwumasę po wymianie zero drgań czy szarpania ,poza kangurkiem innych obiawów nie miałem ,zupełną nieprawdą jest że to normalne ,to jest samochód i ma pracować jak samochód a nie kosiarka koszt 2400 pozdrawiam
Opublikowano
Podczas ruszania mi kangurkował po sprawdzeniu wszystkiego co jest możliwe padło na dwumasę po wymianie zero drgań czy szarpania ,poza kangurkiem innych obiawów nie miałem ,zupełną nieprawdą jest że to normalne ,to jest samochód i ma pracować jak samochód a nie kosiarka koszt 2400 pozdrawiam

Dlatego też pierwsze objawy mi wskazały dwumas, jednak wolałem się zapytać mądrzejszych od siebie (mechanikiem nie jestem, uczę się na własna rękę ale narazie za wcześnie dla mnie na zmianę sprzęgła i dwumasy)

Fakt faktem auto i tak oddam do mechanika ale chciałem wiedzieć co się może dziać

Znalazłem dwumas plus sprzęgło za 1800 na promocji więc myśle ze wyjdzie coś właśnie koło 2200-2400

Dziękuje za pomoc :)