Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie szukam i nie mogę znaleść ;)

W 2018 roku miałem komunikat o niskim poziomie płynu chłodniczego. Trzepałem wtedy ostro forum i nie było jednoznacznych odpowiedzi jaki płyn. Zalecenia były takie, aby lepiej nie mieszac samemu koncentratu tylko dolać wody destylowanej jeśli nie ma dużego ubytku. Tak tez zrobiłem - dolałem jakieś MAX 200ml, międzyczasie kupiłem org koncentrat na allegro Numer katalogowy: 83512355290 (nie pamiętam jak doszedłem, że to ten numer).

W każdym razie: auto ma 4,5 roku, przelot 52k km - chcę wymienić płyn w układzie, stąd pytanie: JAKI PŁYN/KONCENTRAT (nr oem) i ile wchodzi w układ? 320i B48 184km

Pozdro z nadzieją, że ktoś odpowie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do ciebie powinien być lany Środek przeciw zamarzaniu i inhibitor korozji BMW G48 jest koloru niebieskiego.

Numer części BMW DEU ...... 83 19 2 211 191

Numer części BMW na całym świecie (z wyjątkiem DEU, JPN, CHN, AUS, FIN, NOR, SWE, DNK, FRO) ....... 83 51 2 355 290

Według mnie powinieneś szukać płynu z końcówką numeru 191. Co najśmieszniejsze na Alle..... są zazwyczaj koncentraty z końcówką numeru 290. Czym się one różnią ,nie wiem . Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w tym temacie...????

Zalecane płyny do układu chłodzenia......

- AD Oryginał AD 48 ...... Części AD, SL

- AlpejskiC48 ...... Mitan Mineralöl GmbH

- AWM G11 ...... Tosol-Syntez

- Aral Środek przeciw zamarzaniu Extra ..... Aral AG

- AVIA Środek przeciw zamarzaniu APN ...... AVIA Mineralöl AG

- Ochrona przed zamarzaniem BMW ......BMW AG

- Radiocool NF ...... Castrol International

- UTRZYMAJ FRICOFIN ...... Fuchs Europe Schmierstoffe GmbH

- Engmans Super płyn przeciw zamarzaniu i płyn chłodzący ...... Produkcja Unico

- GLYSANTIN® G48® ...... Wprowadzenie do serii BASF

- Kuttenkeuler płyn niezamarzający ANF KK48 ...... Kuttenkeuler GmbH

- Środek przeciw zamarzaniu HD G11 K ..... Łukoil

- Glycostar ST48 ...... Kuttenkeuler GmbH

- Zerex G48® ...... Valvoline

Ilość płynu chłodzącego w pojazdach z manualną skrzynią biegów (w litrach) ...... 6,7L.

Ilość płynu chłodzącego w pojazdach z automatyczną skrzynią biegów (w litrach) ..... 7,6L.

Opublikowano
Do ciebie powinien być lany Środek przeciw zamarzaniu i inhibitor korozji BMW G48 jest koloru niebieskiego.

Numer części BMW DEU ...... 83 19 2 211 191

Numer części BMW na całym świecie (z wyjątkiem DEU, JPN, CHN, AUS, FIN, NOR, SWE, DNK, FRO) ....... 83 51 2 355 290

Według mnie powinieneś szukać płynu z końcówką numeru 191. Co najśmieszniejsze na Alle..... są zazwyczaj koncentraty z końcówką numeru 290. Czym się one różnią ,nie wiem . Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w tym temacie...????

Zalecane płyny do układu chłodzenia......

- AD Oryginał AD 48 ...... Części AD, SL

- AlpejskiC48 ...... Mitan Mineralöl GmbH

- AWM G11 ...... Tosol-Syntez

- Aral Środek przeciw zamarzaniu Extra ..... Aral AG

- AVIA Środek przeciw zamarzaniu APN ...... AVIA Mineralöl AG

- Ochrona przed zamarzaniem BMW ......BMW AG

- Radiocool NF ...... Castrol International

- UTRZYMAJ FRICOFIN ...... Fuchs Europe Schmierstoffe GmbH

- Engmans Super płyn przeciw zamarzaniu i płyn chłodzący ...... Produkcja Unico

- GLYSANTIN® G48® ...... Wprowadzenie do serii BASF

- Kuttenkeuler płyn niezamarzający ANF KK48 ...... Kuttenkeuler GmbH

- Środek przeciw zamarzaniu HD G11 K ..... Łukoil

- Glycostar ST48 ...... Kuttenkeuler GmbH

- Zerex G48® ...... Valvoline

Ilość płynu chłodzącego w pojazdach z manualną skrzynią biegów (w litrach) ...... 6,7L.

Ilość płynu chłodzącego w pojazdach z automatyczną skrzynią biegów (w litrach) ..... 7,6L.

Jeszcze pytanie odnośnie zamienników. Lepiej oryginał czy zamiennik?

Opublikowano

Ok, zadzwoniłem do ASO, wreszcie ktoś pomógł.

Ten z końcówką 191 to STARY płyn, a ten 290 NOWY, czyli 191 zastąpili 290 - takie info z działu akcesorii ASO.