Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że to mój pierwszy post, to dzien dobry wszystkim.

Obczytuję forum od paru dni i już wiem JAKIE bmw chce kupić.

Będzie to na 95% E-36 compact 318ti, a z pomoc w wyborze dziękuję wszystkim na forum.

Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na następujące pytanka, więc bardzo bym prosił o pomoc:

1. Czy asc oraz dsc (jeśli dobrze zapamiętałem skróty - chodzi o system

zapobiegający buksowaniu kół oraz system kontroli trakcji) jest standardem

czy wyposażeniem dodatkowym w tym modelu? Po czym na oko poznać

czy jest w danym aucie, czy nie?

2. podobnie airbagi - standard czy opcja? Jak poznać to chyba sobie poradzę :]

3. Wyczytałem iż tylna oś w kompakcie pochodzi z E-30. Czy przekłada

się jakoś na właściwości jezdne? Czy w tym kontekście coupe będąc

"pełnowymiarową" E-36 nie jest lepsza?

4. Czy dobrze kojarze że był jakiś facelift w okolicach '94? Czy ktoś

mógłby mi podsumować co wchodziło w jego skład (tak żebym szukając

auta od razu odrzucał ogłoszenia z autami mające tył starszy niż przód)

5. Mając kwotę rzędu 10-13 tyś na jaki rocznik się nastawiać?

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj!

Od 1,5 roku jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem 318 ti z 1998r.

1. ASC w wersjach silnika 1,6 oraz w modelach do 1996 chyba nie występuje. Przycisk do wyłączania znajduje się polewej stronie kierownicy na dolnym załamaniu deski rozdzielczej przy pokrętle regulacji świateł, oprócz tego jest kontrolka na samym środku pomiędzy zegarami na dole, koloru pomarańczowego i sygnalizuje poślizg kół (jeśli miga) lub wyłączony system ASC+T (jeśli się świeci na stałe).

2. Nie wiem ale chyba po 1996 roku - standart.

3. Co do własności jezdnych - coupe jeździłem dwoma modelami i nie narzekam na swoją, ale moja ma oryginalne sportowe zawieszenie BMW i nie wiem jak jest w "zwykłym" kompakcie.

4. Lifting był w 1996, na pierwszy rzut oka: białe kierunki (przód i tył) oraz przednie lampy Hella niesoczewkowe z kloszem bez poziomych paseczków.

5. Za taką kaskę raczej na pewno model przed liftingiem.

Opublikowano

...bierz coupe( jesli chcesz miec bmw o bardziej sportowej lini niz sedan) comapct jest raczej postrzegany jak auto dla kobiety i jest mniej chodliwe przy pozniejszesz sprzedazy.z ta kwota znajdziesz chyba jakis zadbany roczniik 94-popatrz na gratce jakie sa ceny i jakie stany( na oko widac czasem bardziej lub mniej zmeczone samochody-tylko i wylacznie bezwypadki chyba ze jakies minimalne otarcia bo jak ocynk jest walniety na elemencie to predzej czy pozniej bedzie sie psuł szybciej niz orginalnie zabezpieczony)To jest moja opinia -inni pewnie maja inna ale wybor jest twoj

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg