Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Od jakiegoś czasu mam problem z nierówną pracą oraz drganiem silnika po rozgrzaniu. Na zimnym silniku wszystko jest ok dopiero po dobrym rozgrzaniu silnik zaczyna nierówno chodzić na wolnych obrotach i czuć drgania na całej karoserii. Nierówna praca nie występuje ciągle tylko chwilowo zazwyczaj w momencie gdy chodzi sprężarka klimy ale nie zawsze. Czasem sprężarka chodzi i drgań nie ma a czasem klima jest wyłączona i drga. Sprawdziłem koło pasowe i wydaje się ok. Koło dwumasowe daje już znaki ale raczej wątpię aby obroty skakały przy uszkodzonej dwumasie. W kompie błąd 2 spalonych świec oraz egr. Jedynie co zauważyłem to podczas gdy zaczynają się drgania to zaczynają "latać" korekcje wtrysków a gdy przestanie to wszystko wraca do normy oraz gdy zaczną się dragnia to luftmasse soll spada z ok 460 na ok 360 i gdy wróci do normy to wraca do ok.460. Dodaje filmiki jak to wygląda. Na filmiku z korekcjami drgania zaczynają się od ok. 20 sekundy co widać po korekcjach do ok. 30 sekundy. Na drugim widać jak "lata" wskaźnik od luftmasse soll. W momencie drgań spada z ok. 460 na 360 i po chwili wszystko jest ok.

Przelewy sprawdzałem jakiś czas temu i wszystkie wtryski wyszły idealnie tak samo.

Jedynie co mi przychodzi do głowy to regulator ciśnienia ale nie jestem pewien. Mam nadzieję, że ktoś miał taki sam problem i doradzi co sprawdzić lub wymienić

Silniczek M57N 204km

Sorry za młodych szczurków co się darły na filmiku :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem u swojej 330d to samo i winne były cewki na wtryskach . W moim przypadku 2 szt

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Miałem u swojej 330d to samo i winne były cewki na wtryskach . W moim przypadku 2 szt

A jak zdiagnozowałeś, że to były cewki we wtryskach? Wysłałeś na sprawdzenie wtryski ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekcie na wtryskach były ok na zimnym jak i na ciepłym. Dopiero były złe jak auto naprawdę dobrze się zgadzało i nie chodzi tu o to że.doslo do tych 90 stopni. Po przejechaniu 50 km można powiedzieć że silnik już jest gorący i to właśnie wtedy zaczynały dziać się cyrki. Cewka to koszt 180 zł. Jeśli masz dobre korekcja na zimnym i ciepłym A zaczyna się coś dziać jak silnik jest mega gorący zacznij od cewki

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
Korekcie na wtryskach były ok na zimnym jak i na ciepłym. Dopiero były złe jak auto naprawdę dobrze się zgadzało i nie chodzi tu o to że.doslo do tych 90 stopni. Po przejechaniu 50 km można powiedzieć że silnik już jest gorący i to właśnie wtedy zaczynały dziać się cyrki. Cewka to koszt 180 zł. Jeśli masz dobre korekcja na zimnym i ciepłym A zaczyna się coś dziać jak silnik jest mega gorący zacznij od cewki

A wysyłałeś do jakiegoś warsztatu i to zdiagnozowali czy samemu w jakiś sposób to odkryłeś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raz oddałem auto i wymienili mi właśnie 1 cewke. Na lata później miałem to samo i znów oddałem auto i mówiłem żeby zaczęli od tego to zregenerowali mi wtryski i w niczym mi to nie pomogło. Pojechałem na reklamację i okazało się że 2 cewki były do wymiany

Sprzedam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu jest cr drugiej generacji, całkiem inne wtryskiwacze. Co z tym egr jest? Robiłeś coś? Masz euro3 czy 4?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tu jest cr drugiej generacji, całkiem inne wtryskiwacze. Co z tym egr jest? Robiłeś coś? Masz euro3 czy 4?

Nic z egr nie robiłem, jedynie jakieś 2 lata temu czyściłem i od tamtej pory nic nie ruszałem. Euro 3

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To odepnij od niego podciśnienie i zaślep przewód, zobacz czy jest różnica.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
To odepnij od niego podciśnienie i zaślep przewód, zobacz czy jest różnica.

Nie ma różnicy jest tak samo. Wszyscy mechanicy u których byłem mówią, że do wymiany dwumas i koło pasowe ale czy to by dawało efekt "falowania" korekcji wtryskiwaczy oraz "skakania" obrotów ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W ekstremalnych przypadkach tak. Nie widziałem auta ale jak do mnie przyjeżdża ktoś z niesprawnymi kilkoma elementami, które mają/mogą mieć wpływ na zgłaszane objawy a klient chce usunąć tylko najbardziej niesprawny element to grzecznie dziękuję i proponuję szukać kogoś innego. Nie twierdzę, że tak jest w tym przypadku ale zdarzają się takie akcje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL