Skocz do zawartości

temperatura coolent temp. w ukrytym menu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW i3 od niedawna i zastanawia mnie parametr w ukrytym menu coolent temp. Wynosi u mnie 118 stopni C. Czy to normalne? Nie ma żadnych błędów i nic się nie wyświetla. Parametr ten utrzymuje się non stop na tym poziomie.

Dodam, iż posiadam i3 94Ah bez REX. Co w ogóle oznacza ten parametr?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

http://www.eurodiagnosta.pl/technologiae/rex/rex.html

Pompa płynu chłodzącego w obiegu płynu chłodzącego o niskiej temperaturze

Zakres prędkości obrotowych silnika pompy płynu chłodzącego wynosi od 24 do 6000 obr / min. Dopuszczalna temperatura płynu chłodzącego wynosi od -40 ° C do 128 ° C.

Elektryczna pompa płynu chłodzącego

Zakres temperatury .... -40 do 130 ° C

Pompa płynu chłodzącego turbosprężarki

Zakres temperatur chłodziwa .... -40 do 135 ° C

Pomocnicza pompa płynu chłodzącego

Zakres temperatur chłodziwa

(maks. 135 ° C przez jedną godzinę) ... -40 do 125 ° C

Tylko tyle znalazłem w NewTis.

Można samemu wywnioskować , że twoja temperatura płynu chłodzącego jest bardzo blisko Max wartości na poszczególnych pompach.

Może znajdę coś więcej lecz na tą chwilę tylko tyle.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Problem polega na tym, iż czy auto stoi całą noc w garażu, czy po przejechaniu iluś kilometrów ten parametr w ogóle się nie zmienia. Nie wiem skąd może powstać 120 stopni C od stania w garażu. Nie mam REXa. Są 2 obiegi z płynem chłodniczym. Jeden do silnika elektrycznego, a drugi do pompy ciepła z tego co wyczytałem. Oba płyny są "zimne", a bynajmniej na pewno nie mają 120stopni. Może ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik? uszkodzony czujnik?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam ponownie.

Problem polega na tym, iż czy auto stoi całą noc w garażu, czy po przejechaniu iluś kilometrów ten parametr w ogóle się nie zmienia. Nie wiem skąd może powstać 120 stopni C od stania w garażu. Nie mam REXa. Są 2 obiegi z płynem chłodniczym. Jeden do silnika elektrycznego, a drugi do pompy ciepła z tego co wyczytałem. Oba płyny są "zimne", a bynajmniej na pewno nie mają 120stopni. Może ktoś wie gdzie znajduje się ten czujnik? uszkodzony czujnik?

Pozdrawiam

Czujnik temperatury cieczy znajduje się w bagażniku, musisz zdjąć centralną osłonę , po lewej stronie ( przy samej krawędzi ) , w połowie długości bagażnika.

Do czujnika dochodzą dwa przewody.... szary oraz czarno - żółty.

Ładowanie akumulatora wysokonapięciowego

Podczas procedury ładowania elektryczna pompa płynu chłodzącego i wentylator elektryczny służący do chłodzenia elektroniki mocy mogą być włączane automatycznie. Dlatego nie wolno wykonywać żadnych prac przy układzie chłodzenia silnika elektrycznego i przy wentylatorze elektrycznym, gdy podłączony jest kabel ładujący.

Opublikowano
  • Autor

Szukałem wczoraj tego czujnika i niestety nie znalazłem. Nie ma żadnego czujnika (coś do czego przychodzą 2 przewody) w komorze silnika w bagażniku z tyłu. Masz może jakieś rysunki jak znaleźć ten czujnik? na pewno chodzi o bagażnik z tyłu samochodu? Od góry nic nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam