Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Na wstępie zaznaczę, że niniejszy post nie ma na celu zapytania o konkretną poradę dot. samego tuningu.

Od około 1.5 roku poluję na wymarzone E91 w unikalnej konfiguracji. Dziś rano pojawiło się jedno ogłoszenie - samochód jest idealny, ale jest jedno ale. Zamontowany jest w nim gwint, a ja szczerze mówiąc nie szukałem samochodu z gwintowanym zawieszeniem. W temacie tego rozwiązania znam tylko podstawy więc chciałem w skrócie zapytać czy jest sens zastanawiać się nad kupnem takiego samochodu.

Czy zawieszenie gwintowane da się wyregulować do ustawień fabrycznych?

Czy da się je tak po prostu wymontować i założyć zawieszenie fabryczne?

Wiem, że gwint to spora ingerencja w samochód. Dużo zależy też pewnie od jakości samego zawieszenia. Zakładam że przy oględzinach takiego samochodu, niezbędna jest osoba, która zna się na gwintach, żeby rozpoznać z czym ma się do czynienia.

Nie chcę żeby wydźwięk posta byk taki, że unikam zawieszenia gwintowanego jak ognia. Nie znam po prostu tego tematu, a auto miało być moim daily więc nie chciałbym żeby z powodu gwintów generowały się dodatkowe problemy. Wizualnie, obniżone auto wygląda lepiej niż oryginalnie. Zdaje sobie sprawę, że teoretycznie powinno być sztywniejsze. Słyszałem też, rożne historie o słabych, nie odpowiednio wyregulowanych gwintach i ich przykre zakończenia. Prosiłbym o wszelkie porady dot. ewentualnego zakupu takiego samochodu, nawet te typu: "chłopie daj sobie spokój, nie ogarniesz tego".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprzedasz gwint jak dobry za więcej niż seryjne zawieszenie. Ogólnie gwint z wyższej półki wyregulujesz lepiej niż serię, będzie porównywalnie komfortowo a lepiej będzie się prowadzić. Jak chinczyk to zakładasz używaną serię i jeździsz :cool2:
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW