Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam spory problem z połączeniem OBD2 przez kabel ENET do smartfona lub laptopa.

Potrzebne jest mi to do aplikacji Xdelete.

Po podłączeniu kabla ENET do obd2 wewnatrz kabiny nastepnie przejsciówki z ENET do usb micro i do smartfona wogóle nie widzi tego kabla. Nie mogę w żaden sposób się połączyć. Po zmianie IP nie działa po przełączeniu na ethernet w smartfonie nie działa.

Samochód to X4 f25 2015 bez nawigacji.

Czy ktoś z was już to robił i może wytłumaczyć w przystępny sposób jak się połączyć

Opublikowano

Zanim kupiłem ICOM używałem HUB Multifunkcyjny GreenCell z Enet/K+DCan.

Pojawia Ci się w ogóle połączenie Ethernet? Powinieneś dostać komunikat jako "Powiadomienie" że Ethernet podpięty. Jeśli nie, sprawdź dłużej przytrzymując ikonę WiFi. Musisz w Smartfonie mieć wpięty jako Ethernet bo jak inaczej? Masz BToola? Xdela itp nie testowałem ale Fki bez problemu czytałem BToolem z GC + ENET.

Opublikowano
Zanim kupiłem ICOM używałem HUB Multifunkcyjny GreenCell z Enet/K+DCan.

Pojawia Ci się w ogóle połączenie Ethernet? Powinieneś dostać komunikat jako "Powiadomienie" że Ethernet podpięty. Jeśli nie, sprawdź dłużej przytrzymując ikonę WiFi. Musisz w Smartfonie mieć wpięty jako Ethernet bo jak inaczej? Masz BToola? Xdela itp nie testowałem ale Fki bez problemu czytałem BToolem z GC + ENET.

Witam dzięki za jakiekolwiek zainteresowanie tematem.

Kabel podpinam do smartfona z androidem. W ustawieniach zmieniam na ETHERNET TETHERING i nic, nie dostaje żadnego powiadomienia nic poprostu nic się nie dzieje. Mam Btoola i tez nic.

Sprobuje wejść w ustawienia telefonu i sprawdzić o co chodzi z siecią enet.

Opublikowano

U siebie w telefonie zeby połączyć się kablem enet musiałem wyłączyć DHCP i ustawić:

IP: 169.254.1.1

Maska podsieci: 255.255.0.0

Brama domyślna: 169.254.1.1