Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam E39 530d chip 220km. Od niedawna zauważyłem że auto kopci na czarno przy gwałtownym przyspieszaniu gdy obroty sa ok 3 tys. Oraz potrafi też zakopcic przy dużych prędkościach powyżej 160km. Nie jest to mocne kopcenie ale widoczne w lusterku. Auto było podpięte pod komputer, pokazało tyłko błąd listwy wtryskowej za niskie ciśnienie. Czy kto wie co może być przyczyną?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przy gwałtownym przyspieszaniu to będzie dymić, szczególnie po wcześniejszej spokojnej jeździe. Chip był zrobiony jako bezdymny ? Objawów dymienia może być cała litania - odma, wtryski, turbo, nieszczelny dolot, itp. Jaki konkretnie błąd i czy powraca po skasowaniu ?
Opublikowano
Błąd ciśnienia na listwie wtryskowej, jest za niskie. Mechanik mówił że może to być przez słaby akumulator który jest juz na wykończeniu. Chociaż wątpie bo jak mam w baku 4-5 litrów paliwa to auto juz nie odpali i pokaże komunikat EINSPRITZANLAGE. Do tego auto czasami ma opóźnioną reakcję na pedał gazu. Jeśli chodzi o kasowanie to dalej powraca, wtryski są ok z czego 3 były regenerowane rok temu. Pompa paliwa tez nowa.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Błąd ciśnienia na listwie wtryskowej, jest za niskie.

Czyli jakie ? 15 czy 150 (?), bo to jest różnica. I jakie jest ciśnienie wstępne ? Kup kabelek i zainstaluj INPA to będziesz wszystko wiedział.

...jak mam w baku 4-5 litrów paliwa to auto juz nie odpali ...

Poszukaj tematów o problemach z rozruchem poniżej 15 litrów.