Skocz do zawartości

Konwerter ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W mojej E60 530 D pojawił się taki objaw, który mnie denerwuje i nie pokoi. Stawiam na konwerter ale chciałbym się upewnić. Mianowicie (najczęściej) jadąc koło 100 km/h falują obroty. Zdarza się też to przy innych prędkościach. Auto nie ma takiej mocy jak miało mieć. Często poszarpuje albo daje wrażenie jakby z jedynki wrzuciło od razu na 5. Nieraz przy zmianie biegu też zafaluja obroty tak jakby się zastanawiało czy zmienić bieg. Da radę stwierdzić czy to na pewno konwerter ? Chciałbym się przed zrobieniem upewnić.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Kiedy zmieniałeś olej w skrzyni??
Opublikowano
  • Autor
Olej był zmieniany niecałe dwa lata temu. Przez ten czas auto zrobiło jakieś 60-70 tys. Na dniach będzie zmieniany znowu. Sprawdzałem ostatnio to nie widziałem żadnych opiłków.
Opublikowano
Zatrzymaj się na wzniesieniu wrzuć bieg, puść hamulec, auto powinno stać w miejscu. Jeśli się cofnie to pompka nie trzyma ciśnienia i masz konwerter do wymiany.
Opublikowano
  • Autor
Ok zrobię tak choć wydaje mi się że się nie stoczy. W tygodniu kilka razy ruszałem se świateł pod górkę i auto się nie stoczyło ale dla pewności sprawdzę
Opublikowano
  • Autor
Robiłem test. Auto się nie stacza.
Opublikowano
Zatrzymaj się na wzniesieniu wrzuć bieg, puść hamulec, auto powinno stać w miejscu. Jeśli się cofnie to pompka nie trzyma ciśnienia i masz konwerter do wymiany.

Zależy jakie wzniesienie ? Np ja u siebie mam tak, że mam dość stromy wyjazd z garażu gdy podjadę kawałek na niego auto na D stoi i nie drgnie ale podjadę kawałek i gdy się zatrzymam to auto się toczy do tyłu a na D nie wjedzie pod ten wyjazd, muszę wyjechać z lekkim gazem

Opublikowano
Robiłem test. Auto się nie stacza.

Odczytaj błędy, sprawdź stan oleju jak z tym się nie uporasz to szukaj dobrego fachowca od skrzyń automatycznych.

Opublikowano

Zależy jakie wzniesienie ? Np ja u siebie mam tak, że mam dość stromy wyjazd z garażu gdy podjadę kawałek na niego auto na D stoi i nie drgnie ale podjadę kawałek i gdy się zatrzymam to auto się toczy do tyłu a na D nie wjedzie pod ten wyjazd, muszę wyjechać z lekkim gazem

Przy sprawnej skrzyni auto nie powinno się cofać nawet przy sporym wzniesieniu. Pomyśl nad zmianą oleju jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Opublikowano
  • Autor
Wzniesienie było dosyć spore. Ogólnie przełączając np na tryb "manualny" skrzynia ładnie zmienia biegi. Wrzucając 5 czy 6 i jadąc stałą prędkością obroty zaczynają falować. Najczęściej między 1,5 - 2 tys. Olej zmienię na dniach.
Opublikowano

Przy sprawnej skrzyni auto nie powinno się cofać nawet przy sporym wzniesieniu. Pomyśl nad zmianą oleju jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Właśnie teraz patrzyłem dokładniej u siebie, podjechałem na lekkie wzniesienie przodem stanąłem na D puściłem hamulec auto stoi, gdy wjadę na wyższe wzniesienie takie z 20 może 30% nachylenia auto na D stoczy się do tyłu i na odwrót podjeżdżając tyłem do wzniesienia na R auto na lekkim wzniesieniu stoi ale na większym stacza się w przeciwnym kierunku.

Nie wiem jak było kiedyś bo nigdy na to uwagi nie zwracałem a olej miałem zmieniany w sumie 3x i 100 tys km temu konwerter.

Opublikowano
Wzniesienie było dosyć spore. Ogólnie przełączając np na tryb "manualny" skrzynia ładnie zmienia biegi. Wrzucając 5 czy 6 i jadąc stałą prędkością obroty zaczynają falować. Najczęściej między 1,5 - 2 tys. Olej zmienię na dniach.

Moim zdaniem w tym przypadku zmiana oleju nic nie pomoże. Sprawdź stan, może masz oleju za mało. Podłącz pod kompa, odczytaj błędy może to awaria elektryczna, od tego zacznij.

Opublikowano
  • Autor
Błędów nie ma żadnych już sprawdzałem. Skrzynia nic nie pokazuje ani silnik ani nic co by mogło mieć związek z takim zachowaniem.