Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o pomoc w diagnozie. Od pewnego czasu odczuwam niepokojące drgania motoru w moim E36 318i. Najsilniejsze są przy około 2,0 – 2,5 tys. obr. Odczuć je można na pedale sprzęgła oraz delikatnie na drążku zmiany biegów. Wibracje odczuwalne są na biegu i na luzie bez względu na to czy auto stoi czy jedzie, więc zawieszenie, most i wał z podporą bym wykluczył. Czy ktoś spotkał się kiedyś z czymś podobnym :?: Może to poduszki pod silnikiem (skrzynią), a może sprzęgło :?: Dodam, że usterka ta zbiegła się z awarią visco, które wyje teraz strasznie, ale nie chce mi się wierzyć, że powodowałoby ono takie drgania.

Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź.

:modlitwa:

Opublikowano

Witam

To jednak chyba visco :(

Jak wyje to znaczy,ze jest spiete na amen i moze powodowac takie drgania,wibracje przenoszoneprzez pompe wodna!

Ale mozesz to sprawdzic odkrecajac visco /zaden problem/.

pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki za radę. Dziś zamówiłem nowe Visco. Mam nadzieję że poczta się postara i w czwartek już bedzie u mnie. Jak założę to dam znać czy sprawa się rozwiązała.

Dzięki

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie wydaje mi się aby wisko powodowało odczuwalne drgania. Może tak być w przypadku gdy brakuje łopatek w wentylatorze i jest przez to niewyważony. Ale jeśli nie brakuje to powodem mogą być jakieś usterki układu zasilania lub zapłonowego i stąd nierówna praca.
Opublikowano

Witam!

Chciałem podzielć się tylko informacją co było nie tak. Może pomoże to komuś w przyszłości. Powodem drgań o którym pisałem w zapytaniu było łożysko pompy wodnej i po jej wymianie (razem z Visk'iem) wszystko jest ok.

To nowe Visco (a właściwie zamiennik INA) jest trochę głośniejsze od orginału i w wyższych obrotach też troszeczkę furga jak jakaś turbina ale nie jest to aż tak głosne jak wcześniej. Czy to oznaka uszkodzenia czy nie mam się czym martwić? Pytam bo część jest ze sklepu więc jak coś to mam jeszcze szansę na reklamację

Pozdrawiam