Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegoś czasu samochód gaśnie albo obroty spadają poniżej 500 i silnik wariuje, gdy dojeżdżając do skrzyżowania wrzucę na luz. Po zgaśnięciu silnik zapala bez problemu i chodzi normalnie. Po podpięciu kompa ukazały się błędy: 29E7, 2A83, 2A88 i 2A70. Problem występuje tylko na rozgrzanym silniku. Wiem, że pierwszy błąd jest związany z ubytkami powietrza, ale przejrzałem węże i nic nie zauważyłem. Pozostałe 3 pojawiły się po wymianie uszczelki pod głowicą, ale silnik gasł już wcześniej, więc chyba nie mają one z tym nic wspólnego. Czy problemem może być przepływomierz albo przepustnica? Na oko nie są zabrudzone, ale nie wiem gdzie jeszcze szukać awarii.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim każdy błąd ma swoją definicję którą wypadałoby podać przy danym błędzie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Racja, mój błąd. Błędy sprawdzone programem Delphi.

29E7- Adaptacja mieszanki paliwowo powietrznej, ubytki powietrza - stały

2A83 - System Vanos po stronie dolotu, adaptacja - nieciągły

2A88 - System Vanos po stronie wydechu, adaptacja - nieciągły

2A70 - Valvetronic, niewiarygodna wartość mierzona - nieciągły

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po ruszeniu rozrządu należy skasować adaptacje vanosów programem ista, tak samo należy wykonać kalibrację silnika valvetronic'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Wszystko to zostało wykonane. Chyba błędnie napisałem, że błędy vanosów pojawiły się po robieniu głowicy, jest to samochód znajomego i dopiero teraz trochę dłużej przy nim pogrzebałem. Uszczelniłem silnik i pozbyłem się błędu dotyczącego ubytków powietrza. Samochód wciąż przygasa/gaśnie, jednak nie dzieje się to tylko przy hamowaniu, ale też gdy na biegu jałowym kilkukrotnie delikatnie ruszę gazem, to silnik zaczyna falować i czasami również gaśnie i dodatkowo słychać z niego delikatne stuki. W momencie zgaśnięcia pojawia się błąd 2A88 Vanos po stronie wydechu, adaptacja. Zamieniałem miejscami zawory wkręcone z przodu głowicy oraz czujniki wałków, jednak nic to nie zmieniło. Problemem może być koło zębate na wałku czy coś innego może jeszcze wywoływać ten błąd?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakim programem i jak były kasowane adaptacje vanosów? Ja jeżdżę z tym do mechaników, którzy robią remonty i zawsze to załatwia temat. Jeżeli wszystko zostało zrobione jak należy to do wymiany jest sam vanos wydechowy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisał, że zamieniał miejscami elektrozawory i nie ma zmian więc nie widzę sensu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Adaptacje robiłem programem Delphi. To na pewno nie wina programu, bo jakiś czas temu u kogoś w rodzinie w takim silniku robiłem głowicę i po złożeniu i skasowaniu adaptacji oraz przyuczeniu silniczka wszystko jest w porządku. Spróbuję w takim razie załatwić vanosa wydechowego, oby to pomogło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym czy w n42? O żebyś nie robił na darmo..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To też był N46. Również się boję, że będę wymieniał to na darmo, ale już brakuje mi pomysłów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po ruszeniu rozrządu należy skasować adaptacje vanosów programem ista, tak samo należy wykonać kalibrację silnika valvetronic'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 rok później...
Opublikowano

witam,

Od jakiegoś czasu wyskakuje mi także błędy jak wyżej w postach tzn. 29E7, 29E8 oraz 29F5.

proszę pomóżcie co robić ?