Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Czy ktoś z Was myśli o wymianie oleju po dotarciu silnika? (Tak po 3-5 tys km)? A może ktoś to robił? Jeśli tak - jaki był koszt takiej wymiany?

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja w piątek wymieniałem w X4 M40d przy 3,5 tys km w ASO Smorawiński Poznań. Koszt 743 zł brutto, ale w tej cenie też dolali 5l AdBlue za 45 zł. Także bez AdBlue było by ok 700 zł brutto.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Dzięki za informacje - czyli nie zabija:) myślę, że warto - szczególnie jak się nie ma auta w najmie...
Opublikowano
Trzeba koniecznie wymienić po dotarciu i potem co max. 12-15 tyś. bo z tego co na forum się pojawiało to można sobie zrobić krzywdę stosując się do zaleceń BMW. Zreszta w serwisie BMW mówili, żeby jednak cześciej olej wymieniać dla trwałości silnika.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
wymiana oleju i filtra 1209 pln i 5 płynów do spryskiwaczy cena z kilka dni do tyłu u Sikory w Mikołowie. Orginalnie wymiane powinienem mieć w Sierpniu ale wymieniłem przy przebiegu 4700km teraz
  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba koniecznie wymienić po dotarciu i potem co max. 12-15 tyś. bo z tego co na forum się pojawiało to można sobie zrobić krzywdę stosując się do zaleceń BMW. Zreszta w serwisie BMW mówili, żeby jednak cześciej olej wymieniać dla trwałości silnika.

Olej silnikowy wymieniajcie co 10 - 15kkm

Ta czynność jest mega łatwa , każdy warsztat to wykona.

Wystarczy kupić dobry olej z odpowiednią aprobatą , nie musi być najdroższy + OE filtr oleju tak aby serwis nic wam nie zarzucił....

Podstawa ......!!!!!!!!!

odpowiednie rozgrzanie oleju silnikowego i w ASB.....

Z moich obserwacji wynika , nie przekraczając 2000 obr/min na każdym biegu......

- prędkość ok. 80km/h , olej silnikowy łapie temperaturę pracy ( 100°C ) po przejechaniu 15 km .

- prędkość ok. 120km/h , olej silnikowy łapie temperaturę pracy ( 100°C ) po przejechaniu 10km.

- prędkość ok. 80km/h olej w ASB , olej przekładniowy łapie temperaturę ( 75°C - 80°C ) po przejechaniu 20km.

- prędkość ok. 120km/h olej w ASB , olej przekładniowy łapie temperaturę ( 75°C - 80°C ) po przejechaniu 15km.

Nie wiem jak to wygląda w BMW X7 ale wniosek jest jeden . Olej łapie temperaturę pracy 2 - 3 razy później niż płyn chłodniczy.

Pozdrawiam....