Skocz do zawartości

regulacja temperatury od pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem od początku kiedy zakupiłem samochód z regulacją temperatury od strony pasazera praktycznie działa tylkko pokretło od kierowcy i tylko nim mogę sterowaac temperaturą a od pasażera nie wyczówam oporu na gałce

Opublikowano
... ale tam / na pokrętłach / nie ma oporów - to elektroniczna regulacja , na pokrątle kierowcy są tylko dwa skrajne przeskoki - przekręcenie ich w skrajne położenie wyłancza elektronikę .Położenie pokrętła kierowcy pomiędzy tymi zakresami pozwala płynnie regulować nawiew dla kierowcy i osobno dla pasażera też osobno / on się może dogrzewać bardziej a Ty mniej .... chyba Ci nie namieszałem :mrgreen:
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Hej

Misiek o tym wspomniał ale ja jeszcze raz dużymi literami

Aby zadziałało ogrzewanie ze strony pasażera - pokrętło od strony kierowcy musi być również lekko " odkręcone"

Czyli kierowca ustawia sobie 18 stopni - a pasażer 25 stopni.

Jeśli kierowca nie odkręci choćby minimalnie swojego pokrętła - to u pasażera nie zadziała .

Jeśli to nie zadziała - być może nasz uszkodzony elektrozawór który tym steruje nawiewami.

Robota dla elektryka - ale sam elektrozawór trzeba kupić - ja znalazłem na szrocie za 200 zł ( nówka 1000 zł ) być może do E34 będzie tańsze

Sprawdź :

Czy aby na pewno w każdej pozycji ( szyba , nogi , twarz ) pasażer nie dostaje ciepła ?.

Pozdro

MarioBigRed

Opublikowano
...u mnie tak samo było i okazało się ,że elektrozawór padł... cena nowego w serwisie (Bosch) ok 500,- PLN...