Skocz do zawartości

m40 1.8 - problem z silnikiem/swiece?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio z rana autko niemilo mnie zaskoczylo - mulilo mulilo i nagle zaczelo pracowac na 3 gary. zajechalem pod garaz i wykrecilem swiece. jedna z nich zawalona olejem. wymienilem komplet swiec, zresetowalem bledy (odlaczajac aku i laczac przewody - to wystarczy?) i wszystko wydaje sie byc ok tyle ze auto jest slabsze i wydaje mi sie ze ekonomizer pokazuje o wiele wiecej niz przedtem, podczas rozpedzania sie (lekko nawet z gorki) wskaznik ucieka pod 30 (przejechalem tym autem 20 tys km i wiem ze tak nie reagowal), poza tym wydaje mi sie ze wzroslo spalanie ale ciezko mi teraz to osadzic (po wymianie swiec przejechalem okolo 150 km dopiero). spotkal sie ktos z podobnym problemem ?

ps. przewody WN podlaczylem tak jak byly nie mylac kolejnosci z ciekawosci jednak sprawdzilbym czy jest to ok. wyczytalem ze kolejnosc ma byc 1 3 4 2 - jak to liczyc ? i skad wiedziec ktory przewod ma w ktore miejsce cewki pasowac? dlugosci kabli mam raczej nieoryginalne.

Opublikowano

Daj trochę czasu komputerowi na ustabilizowanie się. Po resecie dobrze ułozyłes mu na nowo mapę?

Do ps'a: na cewce powinny być cyfry pokazujace kabel od którego cylindra podpiąć.

Every weapon needs a master.
Opublikowano
Daj trochę czasu komputerowi na ustabilizowanie się. Po resecie dobrze ułozyłes mu na nowo mapę?

Do ps'a: na cewce powinny być cyfry pokazujace kabel od którego cylindra podpiąć.

co masz na mysli z ta mapa?

Opublikowano
Resetując komputer musi on sobie nadpisać jeszcze raz wszystkie parametry. Jak juz koledzy na forum oisali najlepiej niech najpierw trochę pochodzi na wolnych a póżniej jedź na jakąś dłuższą prostą ,wrzuć 2 lub trzeci bieg i ciągnij do odcięcia. Wtedy puszczasz gaz i pozwalasz mu samemu wytracic obroty - kilka razy i powinien ładnie sobie wszystko przekalkulować.
Opublikowano
hm, to moze zresetuje go jeszcze raz i zrobie jak piszesz. ja po wymianie swiec i resecie pojechalem na krotka przejazdzke tak 120 - 130km/h ale bez specjalnego nadwyrezania silnika.
Opublikowano

Możesz tak zrobic. Tylko wiesz, nie chodzi o katowanie silnika tylko by doszedł do odcięcia i puszczasz by zszedł - i tak kilka razy.

Jeśli spalanie wzrosło i "inaczej" sie zachowuje po wymianie świec to upewnij się ,że dobrze dobrano swiece.

Opublikowano
swiece dobrane byly w sklepie motoryzacyjnym z katalogu wiec nie powinno byc problemu. samochod wydaje mi sie ze jest 'zatkany', czy przyczyna moze byc filtr powietrza? troche jest urabany, czy wymiana na czysty da zauwazalna poprawe?
Opublikowano

ps. przewody WN podlaczylem tak jak byly nie mylac kolejnosci z ciekawosci jednak sprawdzilbym czy jest to ok. wyczytalem ze kolejnosc ma byc 1 3 4 2 - jak to liczyc ? i skad wiedziec ktory przewod ma w ktore miejsce cewki pasowac? dlugosci kabli mam raczej nieoryginalne.

Liczysz od czola silnika 1,2,3,4

Musisz tylko ustalic ,ktory kabel na 1 cylinder.Potem w/g kolejnosci zaplonu Czyli 1 cylinder kabel ,3 cylider kabel styk za pierwszym i t d .

Zgodnie z kierunkiem obrotu walu!!

pozdrawiam

Opublikowano
Liczysz od czola silnika 1,2,3,4(...)

dzieki, kolejnosc przewodow akurat mam ok, zobacze filtr powietrza, sam nie wiem juz co jest pokopane. a czy przewody WN w zlym stanie moga dawac taki efekt ? Nie chce na sile wszystkiego po kolei wymieniac, wolalbym zlokalizowac usterke.

Opublikowano

Tak na boku: dlaczego świeca była zawalona olejem? Nie bierze Ci? Sprawdzałeś czy tej co wkręciłeś też nie zawaliło?

Przewody mogą też dawać taki efekt. Sprawdź w jakim stanie są wtyki a w nocy otwórz maskę i wypatruj przebić.