Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie działają mi światła cofania.Żarówki sprawdzałem,bezpieczniki też.Czy ktoś może mi napisać gdzie może tkwić usterka ? Może coś w skrzyni jakiś czujnik ? Co sądzicie ?

Aha i tak na wszelki wypadek to który bezpiecznik w tym modelu auta odpowiada za światła cofania ?

Opublikowano

.... w zależności od skrzyni - czujnik cofania jest z prawej strony u góry tak pomiędzy godz. 1 i 2 albo z tyłu skrzyni , za nowy oryg. płaciłem 42 zł , za włoski zamiennik chcieli 35 zł ale on ma inne wyjście kabli .

oryg. wygląda tak :

http://www.allegro.pl/item132194775_wylacznik_swiatel_cofania_bmw_wyprzedaz.html

tylko ten ma te wąsy wygięte a w E34 są prostopadłe , mogą też być zaśniedziałe konektorki na tym czujniku albo na kablach .

Jak wyjmiesz mieszek , podważysz tą konsolę przy gałce zmiany biegów / podważasz od przodu / pod spodem jest gąbka tłumiąca / pod tą gąbką jest kostka - rozepnij ją i zewrzyj dwa pinu w kostce które idzą do tyłu , wbij wsteczny włącz zapłon i zobacz czy światła świecą , jak świecą to przyczyna jest tylko jedna - albo czujnik albo kabelki - wsówki na czujniku bo od rozpiętej kostki która wchodzi do blachy nie ma już nic po drodze ....

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
Kurde,nie wiem czy sobie poradzę sam z czymś takim,bo o samochodzie to ja wiem tyle,że jeździ.Słuchaj,a czy mógłbyś zrobić fotorelację na forum z naprawy tego ? Ja nie mam wogóle pojęcia jak się za to zabrać.Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.
Opublikowano
Ok misiek.Znalazłem już tą kostkę,zwarłem to co napisałeś i światła świecą.Czy mógłbyś mi teraz konkretniej napisać gdzie jest ten czujnik i jak się do niego dostać ? Co odkręcić i jak się za to wogóle zabrać ? Będę wdzięczny.
Opublikowano

... no to jesteś w domu :mrgreen:

na tej drodze już nic nie ma - zostaje czujnik albo zaśniedziałe końcówki / konektorki / przychodzące na ten czujnik. Sam czujnik jest wkręcony z prawej strony skrzyni / patrząc w kierunku silnika / - tylko go wykręcasz i wkręcasz nowy podpinasz kabelki i po robocie / olej ze skrzyni nie poleci - nie ma obawy .

na tel licytacji jest fajnie widoczny - górna skrzynia - widać tam te kabelki i wkręcony czujnik :

http://www.allegro.pl/item133443007_bmw_skrzynia_biegow_m_21_2_4td_i_inne.html

tu jest on oznaczony nr 19 :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HC11&mospid=47373&btnr=23_0575&hg=23&fg=15

sprawdź po woim VIN-ie czy jest na schemacie taki sam / czujnik / i czy jest w tym samym m-cu , jak jest w innym to poświecisz i zobaczysz gdzie idą kable .

... ja jednak poczyścił bym końcówki kabelków . Naprawdę nie ma dużo roboty - powodzenia ...

Opublikowano
Dzięki za ścisłą wypowiedź.Teraz wiem na czym stoję.Odpowiedz mi jeszcze tylko czy z tamtej poprzedniej aukcji czujnik będzie pasowal również do mojego samochodu.Pozdrawiam.
Opublikowano

... pomimo opisu roczników i innego nr . kat .w tamtej aukcji - wygląda tak jaki kupowałem do swojego - różnica jest tylko w " wykrzywieniu " końcówek konektorowych - u mnie były prostopadle a tam są na boki , myślę że podłączenie kabelków do nich jest łatwiejsze bo jest tam trochę ciasno - / tunel /

Zobacz na " realomi.-e" po swoim VIN-ie jak wygląda on graficznie bo Ty masz diesla więc może wyskoczyć jakaś różnica / ale nie koniecznie /

u mnie jest gwint M 12 , zobacz jaki jest u ciebie / w tabelce pod rysunkiem / elemennt 19 - nr katalog. gwint M ?? x 1.5 / napisz do gościa niech Ci poda średnicę gwintu i jak będzie pasował to ja bym wziął ... jak wspomniałem w serwisie to 42 zł .

Opublikowano

... oj , nie zapytałem czy go masz :

http://www.realoem.com/bmw/select.do

wpisz VIN / 7 ostatnch znakow / - zaznacz manual transmission - potem individual transmi.... na końcu jest skrzynia z tym czujnikiem , kliknij ,powiękrz i znajdź czujnik , pod spodem masz tabelkę - odczytaj - nr 19 - tam jest oznaczenie gwintu ...

zakładam że masz manualną skrzynię , jak autumat to poszukaj w automacie ...

Opublikowano

.... a TU Cię mam :mrgreen: bo nie wiedziałem czy nie czytasz uważnie tego co napisałem czy jaja ze mnie sobie robisz :mrgreen:

... VIN - nr nadwozia , wpisujesz 7 ostatnich znaków nr nadwozia z dowodu albo podszybia - uzyskasz wszystkie dane o swoim samochodzie .... wpisz i sam zobaczysz ...

a tu jak go wpiszesz to masz iloiść płynów i oleju jakie wchodzą do Twojej bryki .... http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

jak co to pisz na PW, w miarę mojej wiedzy zawsze pomogę ...