Skocz do zawartości

Zbyt wysoka rezystancja AIRBAG po stronie kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej, odkąd kupiłem swoje E39 zmagam się z błędem airbag, pod komputerem można odczytać błąd: „obwód zapłonowy poduszki powietrznej po stronie kierowcy, zbyt duża rezystancja” co to właściwie oznacza i jak można temu zapobiec? Wczoraj próbowałem odłączać poduszkę kierowcy w NCS i usunąć błąd ale znikał tylko na moment po czym znowu się pojawiał, czytałem, że trzeba przy robieniu tego całkiem odłączyć wtyczki od poduszki lecz w kierownicy nie za bardzo jest miejsce na to żeby zostawić je odłączone
Opublikowano
Z tego co pamiętam to są u mnie oznaczenia AIRBAG w boczkach drzwi i tutaj w sumie może to być racja, bo mam lekko oberwany podłokietnik w drzwiach od strony zamka, może było grzebane? Chociaż z drugiej strony chyba wczoraj wyłączałem wszystkie poduszki od strony kierowcy i dalej błąd zostawał
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jesteś pewien, że wyłączenie poduszki nie będzie powodowało błędu ? Wyłączenie, a wyprogramowanie to mogą być dwie różne rzeczy. Mnie się wydaje, że jak wyłączysz to tylko nie zadziała, ale błąd będzie. Rozbierz drzwi, to jest kilkanaście minut i zobacz po kablach. Jaki konkretnie jest numer tego błędu ?
Opublikowano
Ustawiałem nicht-activ w NCS i kasowałem błąd w inpie, nie jestem pewien czy to wystarcza. Kodu błędu nie jestem w stanie podać bo pod komputerem to było sprawdzane chyba w lato tamtego roku mam tylko zdjęcie samego opisu błędu, a INPA pokazuje błąd CANBUS cokolwiek to oznacza i niezbyt konkretnie, jest tam jakiś długi kod z dużą ilością zer ale nie zapisywałem go sobie, a teraz nie za bardzo mogę sprawdzić. Jesteś bardziej przekonany, że to będą raczej drzwi niż kierownica?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nie, nie jestem przekonany, zgaduję :) Nigdy nie miałem problemu z poduszkami, chyba, że ją odpiąłem. Może to być również ta na kierownicy (pęknięta taśma ?) CANBUS to będzie problem raczej z komunikacją z modułem :think:
Opublikowano
W takim razie nie mam pojęcia co to może być, chyba pozostaje zasłonięcie ikony w zegarach w obawach o strate dowodu :? postaram się jeszcze zrobić zdjęcie jak ten błąd wygląda w INPIE i podeślę go tutaj
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Jako, że sezon nadszedł, a policji jeździ nie mało, postanowiłem zrobić małą głupotę w postaci odłączenia poduchy w kierownicy i wyprogramowania w NCS, kontrolka nie świeci, a ja w razie czego mogę zrobić sobie większą krzywdę w wypadku…