Skocz do zawartości

524td sterowanie swiecami zarowymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

524td 1985

W przeciwienstwie do samochodow gorszych np. Mercedesa nie mowiac juz o tanszych w BMW swiece zarowe nie grzeja przez okreslony czas tylko jest to uwarunkowane temperatura. Im zimniej tym dluzej, jak silnik jest goracy to wcale...

Ta wspaniala zaleta jest moja zmora :evil:

Zwykle jak silnik jest zimny to wszystko jest OK swieca sie ile trzeba zapala sie zielona lampka zapalam auto i jade. Jesli postoi gorace okolo pol godziny to po przekreceniu kluczyka zapala sie odrazu zielone - pale i jade.

Niestety najczesciej bezposrednio po zgaszeniu goracego motoru jak chce zapalic ponownie to swiece zarowe sie wlaczaja i nie gasna wcale, dopiero jak zakrece rozrusznikiem, wtedy tez czesto zielona lampka zapala sie niewiadomo po co w trakcie gdy auto juz pracuje i kilkanascie sekund nie chce zgasnac. Ostatnio problem ten zdaza sie tez coraz czesciej na silniku calkiem zimnym.

Niby takie glupstwo ale autem jezdzi tez moja zona i swiece zmienialem dwa razy w ciagu roku :evil: .

Pod maska znajduje sie sterownik swiec, taka kostka z duza wtyczka i wyjsciem na poszczegolne swiece, kupilem uzywana rzekomo sprawna i nic sie nie zmienilo, teraz kupilem kolejna i to za nie maly grosz i kompletnie zadnej zmiany.

Wszystkie tak samo uszkodzone?? czy problem moze lezec gdzieindziej?? Gdzie znajduje sie w ogole czujnik temperatury z ktorego kozysta ten system??

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

Opublikowano

Stawiał bym raczej na sterownik niż na czujnik temperatury !

Chociaż mało prawdopodobne żeby wszystkie miały takie samo uszkodzenie , ale możliwe :)

Jeżeli czujnik był by walnięty to nigdy nie włączal by świec lub za każdym razem .

A to że lampki się swiecą to nie zawsze znaczy że grzeje świece , przynajmniej ja tak miałem !

Ale jak zapala i nie gasi swiec to raczej sterownik , proponuje otwożyć go i przeczyścić (najlepiej ten stary ) , może być zaśniedziały .

Ja mam jeden sprawny ale raczej go nie sprzedam , bo ciężko by mi było jezdzić :D