Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć.330ci.Już nie mam sił rozkładam ręce.Przy 40-60km/h wali mi w tunel coś jak by na wysokości podpory wału.Problem w tym że okazało się że miałem odkręcone 2 śruby zdaje sie od podpory skrzyni oraz dwie śruby na łączniku elastycznym wału.Jedna wał-łącznik i druga łącznik-skrzynia.Trochę to opadło.Wszystko dokręcone podpora sprawdzona wygląda normalnie ale stuki dalej są... W zasadzie głośne bicie walenie.Nie da się jechać.Na początku występowało to tylko przy mocnym przyśpieszaniu teraz cały czas w tym zakresie prędkości.Przy większych prędkościach czuć minimalne wibracje.Co to może być ? Co sprawdzać i w jaki sposób ? Krzyżak , wał pogięty ? Wymieniać wszystko jak leci też nie sztuka.Pomocy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podpora wału.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

2 zdjęcia jak wszystko było skręcone i zrobiłem zdjęcie zanim się do podpory dostałem.Od razu pomyślałem że podpora bo jakoś guma wygląda na pofalowaną.

https://imgupload.pl/images/2021/03/01/20210226_142111.jpg

https://imgupload.pl/images/2021/03/01/20210226_142352.jpg

Rozkręcam wszystko patrze a podpora wygląda normalnie

https://imgupload.pl/images/2021/03/01/20210226_172629.jpg

https://imgupload.pl/images/2021/03/01/20210226_172619.jpg

https://imgupload.pl/images/2021/03/01/20210226_172605.jpg

Opublikowano
Jeszcze tak mi się przypomniało że zanim dokręciłem śruby na łączniku to właśnie biło chyba tak z przodu po dokręceniu teraz właśnie z tyłu tak jak by na tej podporze właśnie.Byłem dziś u innego mechanika wsm dość dobrego i on twierdzi że podpora nie wali i że to nie podpora.Twierdzi że albo poduszki skrzyni albo łącznik elastyczny wału albo coś z tyłu lub przy dyfrze.Według mnie na logike to jeśli by było coś przy dyfrze np jakieś "poduszki" a chodziło chyba o tuleje a mam pouliretan tak jak to twierdził jeszcze jakiś inny "mechanik" to przy waleniu ze sprzęgła by waliło czy nawet przy ruszaniu jak by coś z wózkiem było a tu nic.I jeszcze tak pomyślałem odnośnie wału to gdyby coś z nim było nie tak to chyba by walił cały czas.A to jest w zasadzie jak sie gaz trzyma.Jak sie puści i auto jedzie na biegu nic.Niech ktoś jeszcze się wypowie pomoże.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy podpora biła to stuki dochodziły by w okolicach recznego. Taka mała podpowiedz

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy podpora biła to stuki dochodziły by w okolicach recznego. Taka mała podpowiedz
wali mi w tunel coś jak by na wysokości podpory wału

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Update.

Tak jak kolego mówiłeś podpora wału wybita.Zmieniona podpora , przegub wał-dyfer(profilaktycznie) walenie i łomot w podłoge ustało lecz nadal wibracje występują.Przez krótką chwile wibruje też gałka zmiany biegow.Głównie to wibruje coś właśnie w okolicach wału i przenosi się na całą bude.Mechanik mówi że trzeba wyważyć wał.Mówi że wątpie żeby wał pogięło.Łącznik elastyczny wału i krzyżaki na wale niby całe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj mechanika, który zna te auta, przejedzie się, zajrzy pod auto i będzie wiedział co się dzieje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Znalazłem właśnie nowy warsztat co bemki robi często.Mają swój sklep ceny części hurtowe i chłopaki mają jakieś pojęcie , bynajmniej robią w terminie i szybko.Bo poprzedni mechanik u którego robie te auto od 4 lat mówił że to koła mogą wibrować a potem że by zmienił łącznik elastyczny wału na początek... I od ponad miesiąca nic mi w tej sprawie nie zrobił bo w zasadzie sam wszystko u niego robie bo idiota wychodzi co chwile z warsztatu Ps ten idiota rozpędzał ją na podnośniku do 250 żeby posłuchać gdzie to wali... Po czym złapał za skrzynie do góry a to odkręcone i opadło... Baran jest już dla mnie skończony.Idiota do potęgi... Przykre to jest że 4 lata u niego robie zostawiłem ogromne pieniądze między innymi na zawieszenie całe tuleje i takie coś... Nie poszanowanie cudzej własności... Robiłem ostatnio u niego vanosa nawet czasu nie miał go robić sam rozebrałem wszystko do wyjęcia vanosa chłop wykręcił 7 śrub wyciągnął starego vanosa wsadził drugiego zakręcił vanosa i reszte ja składałem.I uwaga zacenił sobie 150 zł stargowałem na 100.Za otworzenie tłumika wybebeszenie i zespawanie 150zł gdzie tłumik też mu cały zdjąłem i montowałem... Już nie wspomne o dawaniu na zimnym silniku...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wał był na sprawdzeniu."Wał jest w dobrej kondycji" Zmienili tylko tulejke centrującą wału.

Jak wstawią wał dam znać

Update:

Wibracje są dalej ale podobno mniejsze.Odkryli luz na przegubie w prawej pół osi.Dodam że rok temu przegub w lewej pół osi pękł.Tak sie składa że mam całą drugą pół oś prawą bo ciężko do 3.0 je dostać więc wtedy wziąłem dwie.Zawiozłem im będą zmieniać dam znać

Update:

Pół oś zmieniona pojeździli troche dali jej w opór przez chwile było dobrze ale mówią że chyba się most nagrzał i znowu są wibracje.Ostygło przejechałem sie dalej to samo.Zobacze jutro rano

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już to dyferencjał, może, kolejni widzę błądzą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak już to dyferencjał, może, kolejni widzę błądzą.

Tak dyferencjał.Mówią że jak łapią za pół osie to niby jest spory luz na łożyskach dyferencjału.Troszke może i błądzą masz racje ale bynajmniej coś robią nie to co mój poprzednik...

Opublikowano (edytowane)

Pojawił mi się gwizd.Nie ważne czy na biegu czy na luzie gwiżdze tak od 40km/h do 70-80.To może być dyfer ? Dodam że tylko na zimnym.Rozgrzeje sie trochę i już przestaje.

Ktoś wie jaki tam dyfer idzie ? Mi po vinie w real oem pokazało 2.93.Duża głowa chyba ?

Edytowane przez xyz361xyz1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być, ale fajnie byłoby to usłyszeć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu ! Naprawione ! Problem jednak w tym że nie do końca wiem co jednak było tego przyczyną bo po moich analizach kolejny mechanik poleciał w ..uja.Długo by tu opisywać.Ale w skrócie.Twierdzili że mój stary dyfer ma spore luzy na łożyskach że pół osie latają.Jak dałem im znać że za 3 dni kończą się 2 tyg na zwrot zamówionego dyfra to zaczeli coś robić.Telefon że ten nowy dyfer zgrzyta.Że tuleje zmienili na sankach i dalej wibruje.Pare dni później wszystko działa nic nie zgrzyta... Twierdzą że to od łącznika elastycznego wału bo był odwrotnie założony i śruby były też odwrotnie.Gdzie to oni demontowali wał już pare razy.Więc nie możliwe żeby nawet nie tkneli tego łącznika.Gdzie jeszcze ich wcześniej pytałem a jak łącznik ? "Chłopaki oglądali wygląda dobrze"To wszystko to jedno wielkie WTF...

A i był bym zapomniał gwizd pozostał.Myśle że to łożysko w podporze febi bo taką mi wstawili.Wcześniej miałem swaga i polecam