Skocz do zawartości

E91 N47 Wtryskiwacze pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent z N47 LCI z nalotem 520tkm, z ciekawości wrzucony na hamownię by zobaczyć ilu kucyków postanowiło sobie odpocząć i nie brać udziału w dalszym wyścigu.

Wynik z hamowni 156KM "not great not terrible" ale brakujące dwadzieścia sztuk trzeba odszukać po analizie danych z hamowania wychodzi że układ paliwowy a więc wtryski. Wtryski wcześniej były w serwisie boscha gdzie się dowiedziałem że co prawda wtryski są jeszcze ok ale jeden dostał już nowy kod a jeden nie chciał podać kodu, dwa pozostałe bez zarzutu. Na marginesie pan się zarzekał że te wtryski wytrzymują maks 300-350tkm...

Tak czy inaczej winą za brakujące kuce obarczyłem dwa niedoskonałe wtryski i postanowiłem zrobić podmiankę na komplet sprawnych do testu.

Znajomy mechanik miał do 177KM, zawiozłem do sprawdzenia do boscha, parametry w normie więc wtryski na auto auto na rolki i pierwszy wynik 143 drugi 145KM.

I o co chodzi?

Moje stare wtryski mają numer 7805428-01 a wtryski podmienione 7797877-05 w różnych miejscach podają je jako wzajemnie3 zamienne ale np w intercarsie te moje wtryski szły nawet do 3.0 i modelu F a te podmienione tylko do 2.0 i modelu E.

Czy jest możliwość że te wtryskiwacze różnią się np charakterystyką czy wydajnością i są inaczej wysterowane i stąd różnica? Gdzie znaleźć parametry tych wtryskiwaczy?

Czy jest sens pchać się w regenerowane, czy lepiej poszukać sprawnej używki a może najbezpieczniej kupić nowy?

BTW czy tylko mi szukajka nie działa? Prawie nie zwraca wyników.

Edyta: temat poprawiłem choć za boga nie mam pojęcia co się moderatorom nie podobało w poprzednim.

Edytowane przez seler

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moderatorom nie pasuje to iz glowny temat brzmi dalej zle. Ma byc najpierw auto, pozniej rok, nastepnie silnik, na koniec o co pytasz inaczej zaraz go zamkna.

Nie sadze aby wtryski wtryski powodowaly spadki mocy. Problem jest gdzies indziej.

Opublikowano
  • Autor

Po co model auta skoro to forum konkretnego modelu ale ok.

Zresztą mogą zamknąć. Bosch potwierdził że moje oryginalne wtryski nie są zamienne z żadnymi innymi i inne wtryski nie dadzą właściwych parametrów.

Do tego modelu wtrysków bosch nie sprzedaje zestawów naprawczych więc ogłoszenia w necie są podejrzane, możliwy zakup tylko wtrysków "nowych" tj regenerowanych fabrycznie przez bosch.

Tak więc kupuję komplet i temat można zamknąć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak sie sklada ze wtrysk wystepuje w kazdym bmw. Rozumiesz teraz?

Oczywiscie ze nie sa zamienne bo masz n47d20a 177ps.

Opublikowano
  • Autor

Te które podmieniłem też są do n47d20a 177ps.

Tyle że pod mój vin idą konkretnie 7805428-01 i nie są zamienne z żadnymi innymi choć w wielu sklepach w sieci można znaleźć że są zamiennikami.

Na tych zamiennikach w tej chwili jeżdżę bo nie chciało mi się przekładać ponownie i jedyny rezultat to mniejsza moc.

Tak czy inaczej wjedzie nowy komplet dedykowanych i zobaczymy jaki rezultat.