Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam muszę wyważyć wał napędowy + wymienić dwa krzyżaki.Wybrałem 3 firmy

http://welte.pl Mysłowice

https://waly-krawczyk.pl Koło Krakowa

https://autocardan.pl Ożarów

Miał ktoś do czynienia z którąś z tych firm?

Wały-Krawczyk wychodzi najdrożej.Z tego co się orientowałem to +- 270zł netto kosztuje wymiana zagniecenie krzyżaka jednego+ chyba 200zł wyważenie

Zaś autocardan 350zł brutto wymiana jednego krzyżaka z wyważeniem

Opinie w sumie trzy firmy mają dobre i nie ma się do czego przyczepić

Opublikowano
To czego się czepiasz daj do naprawy i się przekonasz czy dobrze zrobili , później ewentualnie będziesz reklamował.Ja jak sciągałem wał do wymiany skrzyni zauważyłem luz na krzyżaku , pierwszy lepszy namiar z neta i zawiozłem 150 km w jedną stronę . Jeden krzyżak+ wyważenie 400zł i hula .
Opublikowano
To czego się czepiasz daj do naprawy i się przekonasz czy dobrze zrobili , później ewentualnie będziesz reklamował.Ja jak sciągałem wał do wymiany skrzyni zauważyłem luz na krzyżaku , pierwszy lepszy namiar z neta i zawiozłem 150 km w jedną stronę . Jeden krzyżak+ wyważenie 400zł i hula .

tak zrobię tylko jedni są,ze malują wał dodatkowo itp... i tylko koszta wolałbym dwa krzyżaki wymienić i tyle wał i tak pod osłonami wieć tego nie widać

W marcu to zrobię.Pytanie kolego da radę zdjąć wał na kobyłkach bez kanału? bo wał przykręcony jest do łącznika elastycznego to mogę odkręcić wał tylko od łącznika by łącznik dalej został przy skrzyni? pamiętasz może czy skrzynię trzeba opuszczać(łapa skrzyni biegów z poduszkami)? bo nie pamiętam już ale z drugiej strony łącznika elastycznego od skrzyni trzeba klucz założyć i tam chyba mało miejsca jest? bo od strony zewnętrznej nasadka i grzechotka a tam między skrzynią a łącznikiem grzechotka chyba nie wejdzie :roll:

Opublikowano
Mój też malowali. Spokojnie można na kobyłkach zdemontować , bez opuszczania skrzyni.

kolego bo pisałeś,że robiłeś w firmie crystan

ale nie wiesz jaki krzyżak oni montowali ? zamiennik czy jak? a w drugi krzyżak? nie wymieniałes?

bo generalnie dzwonilem do 3 firm bo na początku marca będę wysyłał wał

w crystan powiedzieli mi 300zł netto wyważenie + wymiana jednego krzyżaka (krzyżaki biorą ponoć do GKN ale kto jest producentem to mówi nie wie)

zaś w firmie wały krawczyk tam mam najbliżej 270zł netto wymiana krzyżaka + 250zł netto wyważenie i on robi od razu dwa bo nie bawi się w pojedyncze..

w Mysłowicach 240zł netto wyważenie wału i wymiana krzyżaka podobnie 270zł netto

zaś w autocardan ożarów w 350zł brutto wymiana krzyżaka+ wyważenie (krzyżak zagniatany firmy ina)

pytam bo różnica cenowa jest a wał i tak wysłac muszę po w pobliżu nie ma nikogo z dobrymi opinami

Opublikowano
Tak robiłem w crystan jeden krzyżak i wyważenie 400zł.Wał sciągłeś i sprawdziłeś że faktycznie dwa krzyżaki są do naprawy.
Opublikowano
Nie ściągałem bo mi na stacji diagnostycznej typ powiedział,że ten przy dyfrze ma luz bo czuje bo złapaniu jak ruszałem autem,ze stuka a drugi tam jak podpora to nie wiem bo osłony są własnie..
Opublikowano
Ciekawe to .Ten co jest przy dyfrze to sam możesz se sprawdzić ,jedna strona do góry i jesteś pewny. Luz się przenosi możesz wał trzymać ręką a luz może być gdzie indziej.
Opublikowano
Czytaj uważnie pisałem , że pojechałem 150 km i dałem wał żeby krzyżak wymienili. Podporę miałem swoją ori i też dałem żeby mi wymienił,drugi krzyżak był bez luzów.Zrobił to pojechałem i odebrałem wał.Podpora jeszcze była w miarę ale że kupiłem ją prędzej to od razu zrobiłem komplet.
Opublikowano
okej kumam dużo płaciłeś za podporę? a jak nie mam podpory a wyjdzie w praniu ze trzeba? to oni montują nową czy jak nie wiesz tego
Opublikowano
Za ori podporę płaciłem w niemczech około 80 euro. Nie mieli podpory żeby wymienić , myślę że trza by było poczekać aż zamówią . Lepiej być przygotowanym , wał jak się ściąga to tylko raz żeby się nie bawić później znowu w demontaż.
Opublikowano

hmm a pozniej w razie czego gdyby podpora okazała się zła to nie wyważą wału? :roll: tyle siana to nie mam od razu wyłożyć w dodatku nie ma dobrego zamiennika podpory tylko oe z 400zł gdzie tyle to wyważenie+ wymiana krzyżaka :roll:

czy gdybym pozniej chciał zmienić podporę to muszę znaczyć wał przed rozpięciem tak? i wtedy wyważać nie trzeba?

Opublikowano
Ja to podporę kupiłem z pół roku wczesniej z myślą jej wymiany , ale przy zmianie skrzyni się okazało że wał do naprawy to i odrazu poszła podpora . Wał ci wyważą a jeżeli chodzi o wymianę później podpory to żaden problem znaczysz sobie jak był złożony i wymieniasz . W sumie u mnie i tak znaczył i powiedział żeby uważać jak sie wysunie żeby go tak samo złożyć .
Opublikowano

BO WIESZ co od razu spytam Cie o dwie rzeczy :D

łącznik elastyczny wału co on będzie powodował w 320d jeśli będzie w jakimś stopniu zużyty? :roll:

druga sprawa podpora wału oe bmw 400zł zaś febi zamiennik 150 z wysyłką ale.. w febi jest łożysko do dup.. natomiast bmw podaje wymiar łożyska podpory i jest łożysko FAG

https://www.przeguby.pl/produkt/6380/lozysko-kulkowe-30-x-13-x-55,-6006,-2rs-fag/ 36ZŁ LUB wzmocnione 75zł

zastanawia mnie ta opcja z tego względu,że łącznik elastyczny wału FEBI to to samo co OE BMW :) dowiedziałem się od Macka

więc jeśli guma podpory wału febi była by ok skoro łącznik elastyczny jest z gumy i też marka febi :roll: to wystarczy łożysko fag wprasować a to febi wyprasować... co myślisz o tym?