Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów. W związku, iż zawsze chciałem posiadać X5 mam okazję taka nabyć z 2006 r., po lifcie z silnikiem 3.0D, przebieg 270 tys. km. Byłem na sprawdzeniu u mechanika i wyszło że ma prawdopodobnie pęknięty kolektor wydechowy. Jak wiadomo po lifcie jest on najprawdopodobniej stalowy i teraz można go wymienić na żeliwny tylko mechanik mnie przestrzegał iż będzie się mocno nagrzewał, a następnie może dochodzić do topienia sie plastikowych elementów które są w jego pobliżu.

1. Czy możecie się podzielić jak to z tym jest, ile w tym prawdy???

I drugie pytanie a mianowicie auto jeździ (przynajmniej od roku, od kiedy zostało sprowadzone) na oleju ValvolineMaxLife 10w40 i wiadomo że ten olej to półsyntetyk i nie jest zalecany do tego silnika.

2. Czy jak teraz zmienię na 5w40, 5w30 zgodny z normą BMW LL-04 to czy nie wpłynie to negatywnie na silnik, bo mechanik twierdzi że może być różnie, może dojść do rozszczelnienia itp i ogólnie nie poleca tego egzemplarza,bo jeździł na 10w40.

Bardzo będę wdzięczny za opinie i pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, kolego wymieniałem u siebie kolektor wydechowy 6lat temu na żeliwny i nic sie nie topi ani przegrzewa. Tak że wymieniaj śmiało, można go do góry wyciągnąć.

A co do oleju, płukanka i zalanie 5w30 . Powodzenia.

Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź tak zrobię z kolektorem i wyczytałem że niby pasują od E39 i są niezniszczalne.

A co do płukanki to trochę strach żeby za dużo nie wyczyściło, nie wiem razem z uszczelkami czy coś. Nie ukrywam że obawiam się bo nie wiadomo jak było wcześniej auto serwisowane.

Opublikowano

potwierdzam zeliwny tez mam od roku i na szczescie tez mi nic nie stopil

sposc stary olej i z silnika i ze skrzyni i zalej 5w30 do silnika i odpowiedni do skrzyni i tyle