Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Państwo,

Pytanie dla wielu może się wydać banalne, próbowałem znaleźć odpowiedź w google, niestety bez powodzenia.

Dzisiaj przy manewrowaniu, otarłem podwoziem o śnieg. Po wyjściu z samochodu moim oczom ukazało się sporo cytrynowych plam i o dziwo nie lałem w tym miejscu, jak już, to leję to na płot somsiada :norty:

Starałem się wydedukować co to za płyn, ale ani to nie miało zapachu, ani smaku. Sprawdziłem poziomy płynów i wszystko wydaje się ok, no może oprócz płynu chłodniczego, ale ten z kolei jest czerwony... :roll:

PS Nie mam klimy. M50B20.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam, miłego dnia! :mrgreen:

Opublikowano
Chcesz powiedzieć ze próbowałeś cytrynowej plamy na śniegu? A jak to jakiś psiak , kot czy coś innego ją zostawiło ? ;-)

Jeżeli tak, to trudno :mrgreen: cel uświęca środki!

Nie no tak na poważnie to wcześniej tych śladów nie było. Cofałem w taką zatoczkę i było tam z 20 cm śniegu i patrzę przed autem między śladami kół dużo cytrynowych plam. W sumie kupiłem ją parę miesięcy temu, może wcześniej lany był płyn chłodniczy innego koloru... Hmm... Od wspomagania jest dużo ciemniejszy, hamulcowy jest czerwony, płyn do spryskiwaczy by miał zapach, paliwo ma inny kolor, olej z dyfra, skrzyni czy silnika byłby raczej ciemno brązowy...

Opublikowano

Jeżeli, jak piszesz, kolor na śniegu nie odpowiada temu co widzisz w zbiorniku płynu chłodzącego, wspomagania, albo płynu hamulcowego, to np. olej w dyfrze może być właśnie cytrynowy.

Jeżeli masz manualną skrzynię, przyglądnij się też okolicy wysprzęglika (połączeniu wysprzęglik-skrzynia oraz przewodom), bo w układzie sterowania sprzęgłem, mimo że zasila go zbiornik układu hamulcowego, może zalegać płyn innego koloru, niż w zbiorniku (mało kto wymienia płyn w tej sekcji jednocześnie z wymianą płynu w układzie hamulcowym). Ale w tym przypadku ślad raczej nie byłby cytrynowy.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png