Skocz do zawartości

Nieregularna praca silnika n52b25 i problem z radiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich swoim pierwszym postem.

W moim E91 n52b25 218km z przebiegiem około 80000 ( wymieniony motor bo w poprzednim rozrząd poszedł przy 271000 ) jest problem z szarpaniem na jałowych obrotach i przy przyspieszaniu. Posiadam instalacje LPG i na PB i na LPG jest tak samo, z tym że na LPG bardziej wyczuwalne. Ogólnie samochód na pewno nie ma tej mocy co ma mieć, porównany z drugim takim samym i na hamowni wyszło 190 PB / 180 LPG. Szarpanie raz występuje raz nie. Od jakiegoś czasu jest zauważalne coraz gorsze. Spod świateł rusza się jak Lką czasem... Dodam że był u mechanika. Był wgrany nowy soft. Kompresja idealna. Klapy działają, podmiany świec nic nie dały, cewki w normach. Wyczyscilem skrzynke z bezpiecznikami pod maską, też to samo. Odma ok. Kolektor ssący bez skaz, to samo wszelkie połączenia odmowe i filtra powietrza. Przepustnica ok. Ogólnie mam już brak pomysłów i ręce opadają. Szukałem po forum ale nie ma tematu rozwiązanego. Głównie mieliście problemy z disami, ale te już wykluczyłem. Nawet po ich odłączeniu jest ten sam objaw, auto jeszcze ciut słabsze. Ktoś coś albo wie gdzie na Śląsku ( mieszkam przy lotnisku w Katowicach ) szukać pomocy? Błąd żaden nie wyskakuje na tablicy ani pod kompem.

Poza tym mam kilka problemow natury elektrycznej - błąd postojowek przod na rablicy ale dzialaja i byly wymienione na biale z canbusem i bledu przez rok nie bylo, brak otwierania szyby klapy i brak lewej postojowki tablicy, radio bmw professional zaczyna harczec przy mocy powyzej okolo 30%. Harczy prawa strona przod i lewa tyl choc jak balans zrobie na prawa stronę to na 100% mocy nie ma zadnego harkniecia...Jak jest sucho tylny czujnik szwankuje i nie dziala PDC przod+tyl. Jak jest mokro to dziala. Odwrotna sytuacja z czujnikiem poziomowania ale nie wiem ktorym. Panorama szumi jak wściekła. Ogólnie P O R A Ż K A. Wszystko co elektryczne to wiem jak sobie poradzić oprócz tego radia bo kupować po pare stowek wzmacniacz czy radio to srednio.

Jednak najważniejsze te szarpanie i błagam o pomoc i pomyslynco jeszcze

Opublikowano
Opisz to szarpanie dokładnie bo to co opisałeś może wyglądać na milion sposobów. Najlepiej zrób filmik jak to wygląda. Od czego ja bym zaczął - usunięcie wszystkich adaptacji ISTĄ.
Opublikowano

cewki vanosa? Bo nie napisałeś. Widzę że poczytałeś już trochę, ale podstawa to dobra diagnostyka tego silnika.

Skrzynia auto czy manual?

Jakie błędy z inpy?

Dach panorama do adaptacji - robiłeś?

Z elektryki nie pomogę, nie znam się.

R6 + V4 = :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niestety przyczyn może być wiele, sprawdziłbym jeszcze raz przepustnicę a najlepiej podmienił na używkę bo nie są drogie. Później zawory vanosa, później sondy lambda (pierwsze). Żeby diagnozować N52 to naprawdę trzeba się na nich właśnie znać, to przekomplikowany silnik.
Opublikowano
  • Autor

Ciężko opisać szarpanie, oprócz tego że przy dodawaniu gazu jest uczucie jakby na ułamki sekund gubił zapłon i tak co ułamki sekund między 1000-3000. Głównie przy dodaniu pełnego gazu, a najgorzej przy ruszaniu.

Przepustnice podmieniałem, to samo.

Co do samego Vanosa nie ruszałem nic bo nie ma żadnego błędu a motor ma nalot +/- 80000, więc chyba powinno być wszystko ok... Przy przebiegu 270000 z poprzednim motorem nic takiego nie miało miejsca.

Błędy jak pisałem nie ma ani na kompie ani na tablicy. Adaptacje diss robiłem. Całkowicie nowy soft od BMW też wgrany i nic nie pomagało.

Zauważyłem na forum założony temat podobny do mojego z dnia wczorajszego. Kolega opisuje identyczne objawy jak u mnie... I wiele podobnych tematów jest nie rozwiązanych z przeszłości.

Adaptacja dachu, jesteś w stanie podesłać schemat? Wiąże się on ze zdejmowaniem podsufitki? Ogólnie nie ma tragedii że ma kapelusz spaść ale różnica z roletą a bez jest kolosalna.

Opublikowano
Hmm. Ja miałem sytuację gdzie powyżej 5-6 tys. obrotów zaczynało się szarpanie ala "chciało wybić zęby". U mnie okazało się, że wiązka silnika była uszkodzona przy czujniku położenia wału + czujnik położenia wału. Koszt 200-300zł nowy czujnik VDO a może dużo rozwiać wątpliwości. Brak błędów to najgorsze co może być, niestety.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam po przerwie.

Uporałem się z problemem szarpania i to samemu, bez potrzeby mechaników gdzie każdy rozkładał ręce i wykluczali tak oczywistą rzecz jak np cewka zapłonowa, bo " komputer dawał dobre parametry "... Także po długich mękach i wizytach na warsztatach, problemem okazała się cewka na 6 cylindrze. Koszt naprawy 40 złoty i 30 min poświęconego czasu... Podkusiło mnie wieczorem i zamówiłem cewkę i proszę bardzo. Tak trudne rozwiązanie a tak proste :)