Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:|

mam problem. Falują mi obroty czyli 1000obrotów-500 obrotów i tak cały czas.

Dzieje sie tak i na benzynie i na sekwencyjnym wtrysku gazu.

W czasie jazdy dławi sie i przerywa.

I tu rzecz najważniejsza .

Dzieje sie tak tylko wtedy kiedy pada deszcz albo jest bardzo duża wilgoć.

Przez całe wakacje było OK kiedy było słońce ,teraz w trakcie deszczów nie da się jezdzić.

wiem ze może było to poruszane na forum ale naprawde prosze o pomoc.

Dziekuje

POzdrawiam Kostek

Opublikowano

Witam

Watpie,zeby dzeszcz mial cos wspolnego z falowaniem.Fallus jeden :P

Czy po rozgrzaniu silnika ,tez ci faluje?

Zastosuj procedure tak jak zwykle.Silnik krokowy itd.

pozdrawiam

Opublikowano
Przyczyna leży głębiej niż w silniku krokowym, on tylko wykonuje polecenia komputera. A komputer dostaje sygnał między innymi od sondy lambda. Sprawdź czy po deszczu nie dostaje się woda do wtyczki od sondy (pod autem z prawej strony skrzyni biegów).
Opublikowano

.....mi faluja obroty nie tylko na deszczu i wilgoci-ale tez w sloneczne cieple dni.Sonada lambda ma male napiecia przesylowe.( cos zedu pojedynczych V) wiec jesli wystepuja jakies zle polaczania zrobione przez tych co zakladali gaz lub inne przyczyny moz emiec to duzy wplyw na prace silnika-tak mi powiedzial mechanik.A wiadomo jesli napiecia sa tak niskie to jkaie kolwiek uszkodzenia przewodow beda mialy ogromny wplyw na prace i odczyt sondy(.Tez musze to usiebie posprawdzac. bo falujace obroty mnie poprostu wkur.....Jak bedziesz wiedzial cos wiecej to daj znac.

http://img314.imageshack.us/img314/9448/pawlazdjecia012fa6.th.jpg

Opublikowano

Witam

Sonda ,to `jedna z ostatnich przyczyn.

Powodem falowania jest najczesciej ,krokowy,ogolnie nieszczelny dolot,

a wnim przepustnica razem z TPS.Bardzo czesto powodem jest za niskie cisnienie na listwie wtryskiwaczy,czyli przewaznie pompa paliwa daje za male cisnienie.

W warunkach domowych pewnych rzeczy nie sprawdzisz i najlepiej zobaczyc co wykaze po podlaczeniu do kompa!

pozdrawiam

Opublikowano

witaj belgus dzieki za rady.

gdyby był krokowy czy listwa działo by sie tak również w upalne dni a mi sie to dzieje tylko przy wilgoci jak pada deszcz.

może gdzieś wtyczka od sondy jest zalewana. jak wiadomo daje ona sygnał do kompa a ten nastepnie do krokowego. Wiec?

co radzisz?

Opublikowano

Witam

W tym przypadku najbardziej podejrzany staje sie przeplywomierz,bo to on jest najbrdziej narazony na wilgoc.

Co do sondy ,to latwo ja zapezpieczyc jakas izolacja,chociaz dla mnie to dziwne poniewaz silnik wytwarza spora temperature i pod macha nie powinno byc wilgoci,ale mozna sprobowac.

pozdrawiam

Opublikowano

Garażujesz swoje auto?? Ja mam identyczny problem, ale tylko gdy odpalam pierwszy raz po nocy na dworzu.. Jak auto stoi przez noc w garażu to rano nie ma problemu.. Czy mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze info gdzie mogę znaleźć sondę lambda w e36 318ti (m42) oraz jak ją odłączyć?

dzięki i pozdro

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano

dziś wymienili mi sonde i zrobili reset DME jest troszke lepiej ale dalej faluja obroty i czasmai przerywa w trakcie jazdy.

komputer wykazał bład 70 i 201 wszystkie dotycza sondy lambda

mysle ze te przerywanie bedzie spowodoweane kablami gdzieś musi być przebicie.

musze wymienić kable i niewiem jaki bedzie koszt i jaka firme kupic.

mój silnik to 1,8 is .

kable orginalne te co mam na aucie są firmy BREMI

proszew o opinie

Opublikowano

Czesc

Blad mogl byc stary!

Jak juz ,to sprawdz kopulke i palec/dot przerywania/

Natomiast falowanie ,to sprawa dolotu!!

pozdrawiam

Mysle ,ze ta Twqoja stara sonda jest ok :(

Opublikowano

ja nie mam kopułki ani przerywacza. moj układ zapłonowy to 4 cewki a do każdej z niej podłaczony przewód wysokiego napięcia

czyli jak nie potrzebnie zmieniałem stara sonde na nową.

piszesz mi na priv ze moze czujnik wału ale to przerywanie ma miejsce tylko kiedy jest bardzo wilgotno albo pada deszcz..

kiedy jest sucho jest ok

wiec co to może byc może jednak kable wysokiego napięcia.