Skocz do zawartości

klimatronik, brak ciepłego ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wzwiązku że zbliza się zima, chciałem zapytać czemu niemam ciepłego ogrzewania z nawiewów, moze ktoś spotkał się z podobnym problemem
Opublikowano

Ten sam problem miałem w dwóch moich autach E30 i teraz E32 (właśnie wczoraj naprawiłem) w obu autach przyczyna była ta sama. Elektrozawór ciepłego powietrza nagrzewnicy. W E30 pod wpływem -chyba- długiego nieużywania ,a co za tym idzie nagromadzenia się zanieczyszczeń zworka zaklinowała się w elektromagnesie. Wystarczyło więc tylko rozebrać zawór wyczyścić nasmarować i złożyć wszystko do kupy. Po problemie.

W E32 natomiast gdzie mam klimatyzację dwustrefową ktoś zamontował elektrozawór od E28 "jednostrefowy" i to w dodatku uszkodzony i cały zalany silikonem. Wystarczyło więc wymienić elektrozawór (używany dostałem za 50 zł.) I teraz działa znakomicie.

Więc moim zdaniem należałoby znaleźć ten elektrozawór i sprawdzić czy pod wpływem ustawiania temp. w klimatronik w kostce tegoż elektrozaworu zmieniają się napięcia. Jeżeli tak znaczy że zawór jest uszkodzony. Jeżeli nie występują żadne napięcia czy też zmiany napięć , przyczyny trzeba szukać w instalacji elektrycznej.

Opublikowano
no i tu nie masz do końca racji oczywiście elekrozawory ble ble ble ale w E 38 elektro zawory są razem z pompą jeden plastikowy odlew a w E 32 osobno no i własnie ta pompa sie psuje i nie ciśnie wody a elektrozawory działają i to kosztuje 800 zł nowe
BMW sie nie psuje
Opublikowano
witam wzwiązku że zbliza się zima, chciałem zapytać czemu niemam ciepłego ogrzewania z nawiewów, moze ktoś spotkał się z podobnym problemem

a zimne ogrzewanie jest???

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png