Skocz do zawartości

klimatronik, brak ciepłego ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wzwiązku że zbliza się zima, chciałem zapytać czemu niemam ciepłego ogrzewania z nawiewów, moze ktoś spotkał się z podobnym problemem
Opublikowano

Ten sam problem miałem w dwóch moich autach E30 i teraz E32 (właśnie wczoraj naprawiłem) w obu autach przyczyna była ta sama. Elektrozawór ciepłego powietrza nagrzewnicy. W E30 pod wpływem -chyba- długiego nieużywania ,a co za tym idzie nagromadzenia się zanieczyszczeń zworka zaklinowała się w elektromagnesie. Wystarczyło więc tylko rozebrać zawór wyczyścić nasmarować i złożyć wszystko do kupy. Po problemie.

W E32 natomiast gdzie mam klimatyzację dwustrefową ktoś zamontował elektrozawór od E28 "jednostrefowy" i to w dodatku uszkodzony i cały zalany silikonem. Wystarczyło więc wymienić elektrozawór (używany dostałem za 50 zł.) I teraz działa znakomicie.

Więc moim zdaniem należałoby znaleźć ten elektrozawór i sprawdzić czy pod wpływem ustawiania temp. w klimatronik w kostce tegoż elektrozaworu zmieniają się napięcia. Jeżeli tak znaczy że zawór jest uszkodzony. Jeżeli nie występują żadne napięcia czy też zmiany napięć , przyczyny trzeba szukać w instalacji elektrycznej.

Opublikowano
no i tu nie masz do końca racji oczywiście elekrozawory ble ble ble ale w E 38 elektro zawory są razem z pompą jeden plastikowy odlew a w E 32 osobno no i własnie ta pompa sie psuje i nie ciśnie wody a elektrozawory działają i to kosztuje 800 zł nowe
BMW sie nie psuje
Opublikowano
No No.... dzięki za info co do E38. Miejmy tylko nadzieję że nasz kolega znajdzie jkąś tańszą używkę która spełni swoje zadanie.
Opublikowano
  • Autor
dzięki za podpowiedź, będe próbował coś ustalić dzięki tym wskazówką
Opublikowano
witam wzwiązku że zbliza się zima, chciałem zapytać czemu niemam ciepłego ogrzewania z nawiewów, moze ktoś spotkał się z podobnym problemem

a zimne ogrzewanie jest???

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
  • Autor
dobre złapanie za słówko :) zimne oczywiście jest