Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam- dawno nie było mnie na tym forum, ale znowu jestem właścicielem BMW i mam pytanie odnośnie DPF. Jak często się wypala w silniku B47 (mam 218d) i czy da się po czymś rozpoznać, że akurat się wypala. Pytam, bo nie chciałbym przerywać procesu wypalania, w momencie jego trwania..Dzięki za sugestie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chciałbyś bez większego skupienia określić czy rozpoczął się proces wypalania , to będzie ciężko.

Podobno zwiększa się zużycie paliwa na biegu jałowym i w czasie jazdy słyszalny jest basowy dźwięk. No i temperatura płynu chłodzącego delikatnie wzrasta .

Ale czy uda ci się to wyłapać ????

Jest fajna aplikacja dzięki której możesz zaobserwować rozpoczęty jak i zakończony proces wypalania DPF.

Przeczytaj sobie pierwszy post i będziesz wiedział wszystko.

Ja jestem z niej bardzo zadowolony....

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Opublikowano

Dzięki kolego, poczytam sobie... Pobrałem tą apke, faktycznie fajna sprawa.. Elm 327 miałem już wcześniej.

W takim razie może ktoś podpowie przy ilu gramach sadzy w filtrze piwinno zacząć się wypalanie..?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie jest to różnie.

Z moich doświadczeń wynika ,że nie należy aż tak zwracać uwagi na ilość sadzy lecz na przejechany odcinek. Sadzy w czasie wypalania było od 12g do 24g.

Średnio....

- w mieście 200km (90% to bardzo krótkie odcinki 2 x 3km )

- poza miastem 450km - 600km

Opublikowano
Dzięki koledzy...Swoje wypalania muszę poobserwować i nauczyć się auta..Dawno tej marki nie miałem w swoim posiadaniu, ostatnio głównie szwedzka motoryzacja, tam już miałem wszystko obcykane...