Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie Dmuchawy przy niskich temperaturach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem że ten temat był już wałkowany ale nigdzie nie znalazłem objawów takich jak u mnie.

Mianowicie przy bardzo niskiej temp na zewnątrz mam problemy z nawiewem. e61 535d z 2004r

Dzisiaj po przejechaniu i nagrzaniu samochodu nie chciał wystartować dmuchawa wiała tylko jak włączałem odmrażanie szyby (wtedy wentylator wiał na maxa) Wyłączanie nawiewu i włączanie trybu auto nic nie dawało również ręczne ustawienie nawiewu. Dopiero po zatrzymaniu zgaszeniu i zapaleniu samochodu wentylator zaczął wiać ale tylko na max na 5. Po przejechaniu trochę i ponownym zgaszeniu i zapaleniu zaczął wiać z maksymalnie połową mocy (zwiększanie ręcznie nie dawało żadnego efektu)

Po trzecim zatrzymaniu regulacja nawiewu już była prawie w całości brakowało tylko maksymalnego ustawienia.

Nie wiem czy to może być wina tzw Jeża? (objawy jakby znikały po rozgrzaniu się bebechów dmuchawy i jeża)

Nie wiem czy dobrze kombinuję

Opublikowano
Też się nad tym zastanawiałem. Sprawdzałem go jeszcze jak było ciepło i miał jakieś 65% sprawności. Teraz pewnie jeszcze gorzej. Czyli chyba trzeba będzie wymienić.
Opublikowano

Akumulator w E60 i innych modelach to podstawa. Wymiana akumulatora musi zostać przeprowadzona wraz z kodowaniem. Bez tego nowy akumulator długo nie pożyje.

Nie wiem czy to może być wina tzw Jeża? (objawy jakby znikały po rozgrzaniu się bebechów dmuchawy i jeża)

Po prostu akumulator się podładował i wszystko działało.

Opublikowano
Drugim najczęstszym problemem jest niski poziom płynu niezamarzającego lub chłodziwa. Kiedy poziom płynu chłodzącego / płynu niezamarzającego spada, gorący płyn nie może przedostać się do rdzenia nagrzewnicy, przez co w kabinie panuje chłód. Może się tak zdarzyć, jeśli silnik pracuje zbyt ciężko i przegrzewa się lub nie został prawidłowo napełniony.